Denumirea de cafea verde desemneaza, de fapt, boabele crude de cafea, care nu au fost supuse niciunei operatiuni de procesare. Aceasta caracteristica incadreaza cafeaua verde in categoria alimentelor sanatoase, avand in vedere ca proprietatile sale nu sunt deteriorate prin diversele actiuni tehnologice, asa cum se intampla in cazul boabelor de cafea prajite. Datorita faptului ca acest tip de cafea isi pastreaza substantele nutritive, ea are o serie de beneficii.
Pe de alta parte, atunci cand vorbim despre cafeaua verde, e important sa mentionam care sunt recomandarile de consum.
Beneficiile cafelei verzi
Cafeaua verde este preferata de multi datorita beneficiilor pe care le are pentru sanatate. Descopera-le pe toate in lista de mai jos!
- Cafeaua verde contine o cantitate importanta de antioxidanti, Acestia ajuta la diminuarea efectelor daunatoare ale radicalilor liberi si contribuie la mentinerea sanatatii intregului organism. In plus, studiile au demonstrat ca boabele de cafea verde neprocesate contin acid clorogenic 100% pur, care este, de fapt, un ester al acidului cafeic care are, de asemenea, puternice proprietati antioxidante. Astfel, cafeaua verde poate preveni diverse forma de cancer, precum si boala Alzheimer, dat si afectiunile sistemului osos, cum ar fi artrita.
- Consumul regulat de cafea verde regleaza nivelul de zahar din sange, in acest mod reducand riscul de aparitie a diabetului de tip 2. Un studiu realizat in 2007 in Oslo a aratat ca aceasta cafea are capacitatea de a reduce absorbtia de glucoza chiar si in cazul persoanelor care sufera de obezitate.
- Cafeaua verde este recunoscuta a fi unul dintre cei mai eficienti adjuvanti in curele de slabire. Acest lucru se datoreaza tot acidului clorogenic, caruia ii sunt atribuite merite in ceea ce priveste arderea glucozei. Cofeina joaca si ea un rol esential in tot acest proces, deoarece stimuleaza sistemul nervos central, influentand cresterea ratei metabolice.
- Daca ai nevoie de o doza de energie, ar trebui sa incepi sa consumi regulat aceasta cafea. Cafeina functioneaza precum un stimulent care ofera un impuls energetic, deoarece aceasta ajunge direct in creier, blocand unul dintre neurotransmitatorii inhibitori, denumit adenozina. In acelasi timp, cafeina stimuleaza dopamina care se comporta ca un stimulent pentru sistemul nervos, sporind capacitatea de concentrare si oferind o stare de pozitivitate.
Cum se consuma cafeaua verde
Cafeaua verde poate fi consumata ca atare, prin administrarea boabelor de cafea neprocesata, dar si ca supliment alimentar, preparata precum cafeaua clasica. De regula, se recomanda ca aceasta bautura sa fie consumata dimineata. Desigur, exista posibilitatea de administrare a capsulelor din comert, care contin extract din boabe de cafea verde si care sunt disponibile in diverse concentratii (200 mg, 400 mg, 800 mg). De exemplu, in cazul pilulelor de 400 mg se recomanda sa nu se depaseasca un numar de 3 administrari pe zi, inainte de masa cu aproximativ o ora.
Totusi, consumul de cafea verde are si cateva limitari. Aceasta este interzisa persoanelor care sufera de anxietate, de diabet, de hipertensiune, diabet sau de osteoporoza.