Caută
Close this search box.

Cât de mult putem trăi?

Un studiu recent contrazice teoria conform căreia oamenii au o vârstă maximă pe care o pot atinge. Cercetarea realizată pe un eşantion alcătuit din aproape 4.000 de persoane supracentenare din Italia întăreşte ipoteza potrivit căreia oamenii ar atinge un „platou de mortalitate” începând cu vârsta de 105 ani, potrivit rezultatelor acestei cercetări, publicate în revista americană Science.

Acest studiu a făcut să încline balanţa, potrivit autorilor săi, de partea specialiştilor care consideră că omul nu şi-a atins încă durata sa maximală de viaţa – o veche dezbatere care animă de mulţi ani comunitatea ştiinţifică, relatează AFP.

Un studiu publicat într-o altă revistă ştiinţifică, Nature, în 2016, ajunge la concluzia contrară,  susţinând că longevitatea maximală a oamenilor este fixată şi că aceasta a fost deja atinsă, recordul aparţinându-i franţuzoaicei Jeanne Calment, decedată în 1997 la vârsta de 122 de ani. Autorii acelui studiu au subliniat că „decanii de vârstă” ai omenirii mor în jurul vârstei de 115 ani, iar aceasta reprezintă, de facto, presupusa limită a longevităţii umane.

Chiar şi în ţările care dispun de statistici bine arhivate ale registrelor de stare civilă, datele permit arareori studierea acestor rate de mortalitate pentru fiecare vârstă, seniorii fiind adeseori grupaţi pe tranşe de vârstă.

Autorii studiului publicat în revista Science, coordonat de Elisabeta Barbi de la Universitatea La Sapienza din Roma, au alcătuit o bază de date meticuloasă, cu ajutorul Institutului Naţional de Statistică din Italia, pentru toţi rezidenţii cu vârste de peste 105 ani în perioada 2009 – 2015. Din totalul acestor persoane – 3.836, 78% erau femei.

„Am arătat că rata de mortalitate, care creşte într-o manieră exponenţială până la 80 de ani, înregistrează apoi o încetinire şi atinge sau se apropie foarte mult de un platou, începând cu pragul de 105 ani”, au explicat autorii cercetării.

Rezultatele „sugerează cu fermitate că longevitatea umană continuă să crească odată cu timpul şi că o limită a ei, dacă există, nu a fost încă atinsă”, au precizat cercetătorii italieni.

Acest fenomen al platoului vârstelor extreme a fost observată şi la alte specii. Totuşi, această caracteristică evolutivă rămâne încă puţin înţeleasă de către oamenii de ştiinţă.

Sursa: Agerpres

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri