Caută
Close this search box.

Cazul pastorului american arestat în Turcia: Erdogan avertizează Washington-ul privind sancțiunile

Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a avertizat Statele Unite că sancțiunile nu ar putea forța Ankara să „renunțe” după amenințările președintelui Donald Trump pentru eliberarea pastorului american, Andew Brunson, relatează AFP.

„Nu puteți forța Turcia să renunțe cu pericolul sancțiunilor”, a declarat Erdogan, citat de cotidianul „Hurriyet”, în primele sale comentarii directe de la amenințările de joi ale lui Trump. „Statele Unite nu ar trebui să uite că ar putea pierde un partener puternic și sincer ca Turcia, dacă nu își schimbă atitudinea”, a declarat președintele turc al cărui țară este membră a NATO.

Arestarea pastorului Andrew Brunson, care a găzduit o biserică protestantă din Izmir este unul dintre multele cazuri că relațiile otrăvite dintre Ankara și Washington și amenințarea sancțiunilor a ridicat tensiunile la un alt nivel. Încă joi, președinția turcă a avertizat că Washington-ul „nu poate atinge rezultatul dorit amenințând Turcia”.

Pastorul a fost plasat sub arest la domiciliu, după decizia unui tribunal turc miercuri, după ce a fost închis în octombrie 2016 în Turcia. Procesul lui continuă încă din primăvară. Autoritățile turce îl acuză de terorism și spionaj în numele a două organizații – rețeaua predicatorului  Fethullah Gulen care trăiește în SUA și separatistă a Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK). Pastorul care respinge aceste acuzații riscă până la 35 de ani de închisoare. Trump a anunțat joi „sancțiuni importante” împotriva Turciei dacă nu-l va elibera „imediat”.

Vineri, ziarul american „The Washington Post” a raportat despre eșecul unui acord între Ankara și Washington pentru eliberarea unui arestat turc în Israel, în schimbul celui al lui Brunson. Ebru Ozkan, în vârstă de 27 de ani, care s-a întors în Turcia la 16 iulie, după mai mult de o lună de detenție în Israel, fiind acuzat că ar fi ajutat o organizație „teroristă”.

Potrivit presei turce duminică, Erdogan a declarat reporterilor despre recenta călătorie în Africa de Sud și că Turcia „nu a făcut niciodată din pastorul Brunson un chip de negociere”, indicând totuși că Ankara a cerut ajutorul Washington-ului pentru a asigura întoarcerea lui Ozkan în țara sa. „Dar nu am spus că în schimbul acestui lucru îl vom da Brunson, nimic nu a fost discutat”, a insistat Erdogan. În septembrie, Erdogan a discutat despre schimbarea pastorului Brunson cu predicatorului Gülen, o ipoteză luată în considerare de Washington.

Cazul a contribuit la relațiile tensionate dintre Washington și Ankara, deja în declin din cauza numeroaselor dispute privind sprijinul SUA față de o miliție siriană kurdă și refuzul Statelor Unite de a extrăda Gulen.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri