Polițiștii care refuză să ia în considerare o plângere sau uită să dea o amendă de circulație vor fi cercetați disciplinar pentru că nu și-au îndeplinit atribuțiile de serviciu.

Noua prevedere a fost inclusă în ordonanța de urgență adoptată de Guvern care schimbă statutul polițistului.

Documentul mai spune că, în cazul în care un om al legii este victima unui ultraj, toate cheltuielile cu apărarea vor fi suportate de Ministerul de Interne.

La începutul anului, Alexandra Marin, o tânără de 25 de ani din Dâmboviţa era ucisă cu brutalitate de iubitul ei. Îndureraţi, părinţii fetei s-au plâns că poliţiştii nu au luat în considerare plângerile repetate depuse de fată pe numele iubitului agresiv.

Nu a avut loc nicio investigaţie pentru că legea nu prevedea asta şi doar scandalul public a făcut ca în acest caz să se deschidă o anchetă. Acum, după ce statutul poliţistului a fost modificat poliţistul este responsabilizat. Practic, un agent care refuza să îşi îndeplinească atribuţiile de serviciu va fi cercetat disciplinar.

Viorel Șeicaru, reprezentant SNAP: “Să ştiţi că poliţiştii nu au ajuns aici din rea voinţă, ci din lipsă acută de personal.”

În cazul în care poliţiştii sunt cercetaţi în comisia de disciplină ori sunt victimele unui ultraj, cheltuielile cu avocaţii vor fi decontate de Ministerul de Interne. Ceea ce până acum nu se întâmpl.

Cătălin Enache, agent principal: “Avocatul l-am angajat pe forţe proprii, toate cheltuielile le-am plătit din banii mei. Efectiv ajutor nu am avut decât din partea părinţilor şi a prietenilor.”

Mai mult, pensionările anticipate care au avut loc în ultimii ani cu sutele au fost blocate. Un articol din statut spune că un poliţist nu va mai putea refuza mutarea pe altă funcţie, în caz de reorganizare a unităţii ca să se poată pensiona. El va primi două oferte şi apoi va fi încadrat direct.

Cosmin Andreică, sindicatul EUROPOL: “Sigur, această modificare survine după ce toţi şmecherii din MAI şi liderii din sindicat au folosit acest pretext ca să se pensioneze la 42 şi 44 de ani, bineînţeles cei din minister pe nişte pensii nesimţite. acum, în rândul poliţiştilor această modificare nu va produce niciun efect”.

Noul statut al poliţiştilor a intrat deja în vigoare odată cu publicarea în monitorul oficial.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

8 + 5 =