Caută
Close this search box.

Ce s-a întâmplat în peștera din Thailanda imediat după ce au fost scoși toți cei 13 băieți

O oră a făcut diferenţa între viaţă şi moarte pentru ultimii 4 băieţi şi antrenorul lor, scoşi marți din peştera din Thailanda.

Potrivit scafandrilor australieni care au participat la misiune, la scurt timp după evacuarea antrenorului sistemul de pompare a cedat şi nivelul apei a crescut rapid. Asta i-a pus într-o primejdie uriaşă pe cei 100 de membri ai echipei de salvare aflaţi încă în subteran, unde strângeau şi curăţau echipamentul. Din fericire, au reuşit cu toţii să iasă la timp.

Odată ce i-a văzut la suprafaţă pe toţi cei 12 copii şi pe antrenorul lor, oficialul tailandez care a coordonat operaţiunea de salvare şi-a dat frâu liber emoţiilor.

Narongsak Osatanakorn, guvernator: ”Succesul operaţiunii de salvare se datorează, în parte, puterii pe care am avut-o, puterea dragostei, puterea de a ne iubi semenii. Lecţia a ceea ce s-a întâmplat e: trebuie să ne iubim semenii.”

Epopeea acestei salvari miraculoase a început pe 23 iunie când cei 12 copii – cu vârste între 11 şi 16 ani – şi antrenorul lor de numai 25 de ani au rămas blocaţi în peştera din cauza ploii torenţiale care a inundat intrarea în subteran. Toţi au fost găsiţi în viaţă după 9 zile, în care au supravieţuit doar cu apa prelinsă printre fisurile peşterii. Slăbiseră în medie cam 2 kilograme fiecare. În cele 17 zile trecute de la dispariţia copiilor, familiile au oscilat intre agonie, îngrijorare de moarte şi extaz.

“Vreau să-l îmbrăţişez şi vreau să-i spun că sunt fericit”, a spus tatăl unui băiat.

Premierul ţării a negat că băieţii ar fi fost sedaţi, însă a dezvăluit că le-au fost administrate calmante înainte să fie scoşi din peşteră. Toţi copiii au ajuns la spital conştienţi şi capabili să răspundă la întrebări.

Generalul Prayuth Chan-ocha, premierul Thailandei: “Le-am dat ceva care să le mai diminueze emoţiile, temerile, ca să nu-şi scoată masca de oxigen. Cum să le dăm cloroform? Dacă i-am fi sedat, cum ar fi ieşit?”

David Mckenzie, corespondent CNN: ”Zile la rând au pompat fără întrerupere apa afară, ăsta le-a permis scafandrilor să aibă spaţiu mai mult de manevră şi să scurteze cât mai mult distanţa pe care băieţii o aveau de parcurs prin apă. Reuşita se datorează unei combinaţii între profesionalismul scafandrilor şi o incredibilă munca de echipă.”

Ultimii care au ieşit, afişând un zâmbet uriaş, au fost cei trei puşcaşi marini thailandezi şi medicul care le-au stat alături copiilor în subteran, din 2 iulie, când au fost găsiţi.

Dacă recuperarea fizică a băieţilor va decurge bine, ar putea fi externaţi peste o săptămână. Tămăduirea emoţională va continua însă pentru multă vreme.

Andrea Danese, pisholog pediatru: “Mă aştept ca majoritatea, dacă nu chiar toţi copiii, să se confrunte cu urmări la nivel emoţional. Au risc de depresie, de stres post-traumatic, de abuz de substanţe.”

Pe micii fotbalişti o să-i ajute poate dovezile de simpatie primite din toată lumea. Echipa portugheză Benfica i-a invitat să-şi petreacă o săptămână în baza sa de antrenament, iar Manchester United le-a oferit invitaţii pentru unul din meciurile echipei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri