Caută
Close this search box.

CM 2018. Meci pentru istorie: Belgia ”rastoarnă” Japonia cu doi marocani

Despre meciul propriu-zis Belgia-Japonia 3-2 (0-0) sunt puține de spus, cu excepția izbucnirii uriașe a japonezilor din startul reprizei secunde și, desigur, a incredibilei răsturnări de scor din finalul partidei, când europenii au ”prins” cele mai norocoase minute din întreaga istorie a fotbalului lor, grație a doi fotbaliști de origine marocană, Fellaini și Chadli. Oricum, trebuie să consemnă că vom urmări un sfert de finală mai mult decât incendiar, Brazilia-Elveția, în ca totul este posibil și se poate întâmpla absolut orice.

Puțini dintre amatorii de fotbal de azi își mai aduc, însă, aminte de una din cele mai șocante partiude din istoria sportului-rege, disputată la turneul final al Campionatului Mondial din Anglia, 1966, în sferturi de finală, între Portugalia, echipa celebrului Eusebio, și micuții ”soldăței” nord-coreeni, totalmente necunoscuți și veniți din țara lui Kim Ir Sen, bunicul actualui lider de la Phenian, Kim Jong Un. Așadar, a fost atunci meciul Portugalia-Coreea de Nord, început cu un halucinant 3-0, în min.22, în favoarea tovarășilor comuniști din Peninsula Coreeană. … Și era o surpriză doar prin proporțiile scorului, pentru că aceiași năbădăioși nord-coreeni învinseseră, recent, în grupe, chiar și marea, celebra Italie a nu mai puțin celebrilor Mazzola, Fachetti, Burgnich, Guarnieri, Riva, Rivera, Sarti și alții : 1-0 pentru asiatici, gol marcat (asta nu se poate uita niciodată) de Pak Do Ik.

Ei bine, Portugalia lui Eusebio, Torres, Simoes și Coluna a așteptat puțin, s-a scuturat și a început să joace fotbal abia la 0-3, reușind poate cea mai teribilă răsturnare de scor din istoria campionatelor Mondiale, de la 0-3 la 5-3, urcând în semifinale. După 22 de minute, cum notam mai sus, tabela arăta 3-0 pentru Coreea şi totul părea terminat. Însă marele Eusebio da Silva Pereira nu degeaba fusese poreclit „Perla din Mozambic”. De unul singur a întors soarta unui meci ca şi pierdut. A marcat nu mai puţin de patru goluri, în doar 16 minute, din cele cinci ale lusitanilor, şi aventura micuţei naţionale a Coreei de Nord lua sfârşit. Scorul final, Portugalia – Coreea de Nord 5-3, a fost stabilit de Jose Augusto în minutul 80.

Ei bine, nu prea diferit au stat lucrurile și acum, chiar dacă Japonia nu e Coreea de Nord, în pofida vecinătății geografice. O prmă repriză anostă, 0-0, a fost urmată de un ”taifun” japonez după pauzaă, 2-0 pentru niponi și nimeni nu mai credea în calificarea belgienilor. Și totuși … Belgia a egalat, 2-2, după care, în ultimele secunde ale prelungirilor, a marcat golul voictoriei grație unor naivități uriașe ale defensivei japoneze. Și așa, meciul intră în istorie, ca a doua mare răsturnre de scor, după acel Portugalia-Coreea de Nord 5-3. Autorii golurilor: Haraguchi (min.48) și Inui (52), respectiv Vertonghen (69), precum și jucătorii de origine marocană Fellaini (74) și Chadli (90+5) ! Fără marocani, Belgia ar fi clacat inevitabil în fața Japoniei !

Foto Google

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri