Caută
Close this search box.

Dragnea, despre modificarea Codului Penal: Credeți că ăștia mă lasă să scap?

Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu au făcut primele declarații la Palatul Parlamentului după modificările aduse de comisia juridică din Camera Deputaților asupra infracțiunii de abuz în serviciu.

Sinteza declarațiilor:

Președintele ALDE Călin Popescu Tăriceanu:

– (despre modificările Codului Penal) – Va ajuta esențial pentru ca în viitor aubuzurile și excesele care au fost constate în ultimii ani în justiție și datorită cărora, probabil, mulți oameni nevinovați au ajuns să fie condamnați, să fie eliminate. Deci dorim o definire mult mai bună, mai clară a acestor prevederi din Codul Penal.

– N-aș putea spune că sunt mulțumit sau nemulțumit, pentru că Comisia Juridică este cea care este alcătuită din juriști și care a făcut această muncă importantă. Aici cred că este bine să cereți punctul de vedere al celor care sunt specialiștii din comisia juridică.

Președintele PSD Liviu Dragnea:

– Domnul Vlase are susținerea universală, înțeleg.

– (despre modifcarea Codului Penal în favoarea sa) Credeți că ăștia mă lasă să scap?  Despre Codul Penal nu mai vreau să vorbesc. Vorbim de un an și ceva de zile și concluzia mea este una singură. indiferent ce am spus eu și colegii mei, fiecare a rămas la părerea lui. Așa că n-are rost.”

– Primul set de concluzii o să le tragă comisia de industrii, de buget finanțe. Sunt 2 obiective. Am văzut păreri pro și contra. Colegii din comisie caută echilibrul cel mai bun.

– (despre ședința comună de Guverb româno-israeliană) N-am vorbit cu doamna premier. Dacă s-a decis amânarea probabil că sunt niște motive zonale, deci nu din zona noastră.

– Despre remaniere se poate vorbi în mod serios când se discută cu primul ministru în coaliție. Important este să ascultăm părerea prim-ministrului. 

 Au mai fost și alte ambasade la care n-am fost. Cred că a fost o formă de răspuns la ploaie, atâta tot.

– (despre tânărul care a murit după ce a așteptat un transplant 2 ani) De fiecare dată când România trece prin astfel de situașii, Guvernul și instituțiile din subordine trebuie să acționeze, iar eu zic că au acționat. Regretăm cu toții ce s-a întâmplat, iar Guvernul face ce trebuie. Trebuie să-i felicităm pe pompieri, u știu dacă e cuvântul potrivit.

La insistențele jurnaliștilor despre Codul Penal, Dragnea a replicat: ”Credeți că ăștia mă lasă să scap?”

Articolul din Codul Penal privind infracțiunea de abuz de serviciu, în baza căruia Liviu Dragnea a fost condamnat în prima instanţă la trei ani şi jumătate de închisoare cu executare, a fost redefinit.

Comisia parlamentară condusă de Florin Iordache a decis că abuzul în serviciu va fi pedepsit doar “dacă cel care îl comite, sau rudele apropiate primesc necuvenit foloase materiale”. Opoziţia a susţinut că modificarea codului penal l-ar putea scăpa pe liderul PSD Liviu Dragnea de problemele cu legea. Iar DNA a anunţat că peste 200 de dosare ar putea fi clasate dacă aceasta prevedere va intra în vigoare.

Ministerul Justiţiei a transmis la Parlament propunerea de modificare a celui mai controversat articol din Codul penal – ABUZUL ÎN SERVICIU – cu puţin timp înainte de şedinţa decisivă a comisiei conduse de Florin Iordache.

Față de articolul aflat astăzi în vigoare, ministerul a propus şi coaliţia PSD-ALDE a fost de acord cu introducerea unui prag valoric al prejudiciului la abuzul în serviciu – care să fie mai mare decât un salariu minim brut – în prezent 1.900 de lei. Pentru ca funcționarul să rişte pedeapsa cu închisoare, ar mai trebui îndeplinită cel puţin o condiţie, susţine ministerul Justiţiei: respectivul funcţionar, soţul sau soţia sa, sau rudele apropiate să primească foloase materiale necuvenite.

Opoziţia şi puterea s-au certat ore în şir în comisia condusă de Florin Iordache. PNL şi USR au susţinut că modificarea reprezintă o încercare de a-l scăpa pe Liviu Dragnea de o posibilă condamnare definitivă în Dosarul Bombonica.

DNA a reacţionat printr-un comunicat de presă în care a afirmat că există riscul ca unele dosare deschise pentru abuz în serviciu să fie clasate. În 2017, procurorii anti-corupție au trimis în judecată 215 dosare de abuz în serviciu. În niciunul, însă, inculpatul nu ar fi obţinut foloase personale, adaugă DNA.

Marți, senatorii au fost chemaţi din vacanţă în sesiune extraordinară pentru a vota Codul penal modificat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri