Caută
Close this search box.

Dragnea, foarte aproape să scape de condamnare: Comisia Iordache a redefinit abuzul în serviciu

Comisia Iordache a terminat modificările la Codul Penal și a redefinit amendamentul cu cea mai mare miză: abuzul în serviciu.

În timp ce Liviu Dragnea, liderul PSD, are toate şansele să scape de condamnarea pentru instigare la abuz în servici, Tudorel Toader, ministrul Justiției, aruncă responsabilitatea redefinirii abuzului în serviciu în curtea Comisiei parlamentare, conduse de Florin Iordache, deputat PSD.

Asta în pofida faptului că parlamentarii PSD au propus o variantă aproape identică cu cea transmisă de Ministerul Justiției.

În acest context, Dragnea scapă de condamnare, susţine Dan Barna, liderul USR, care afirmă:”Dragnea a fost condanat pentru abuz în serviciu, iar PSD a venit astăzi, după numai 10 zile, și modifică fix legea abuzului în serviciu„.

Propunerea PSD pentru abuzul în serviciu pornește de la forma înaintată de Ministerul Justiției: prag de 1 900 lei, nivelul unui salariu minim brut pe economie, iar fapta să fie săvârșită pentru sine, rude sau afini până în gradul II, și nu pentru terți, cum prevedea până acum legea.

USR susține că Dragnea ar urma să scapă de dosarul angaşărilor fictive, în car a fost condamnat într-o primă instanţă la 3 ani şi şase luni de ânchisoare cu executare, prin această prevedere, pentru că nu a săvârșit fapta ”pentru sine, o rudă sau un afin, ci pentru partid”. PSD a redus și pedeapsa pentru faptă: închisoare de la 2 la 5 ani sau amendă, față de inchisoarea de la 2 la 7 ani, cum e în forma actuală.

Tudorel Toader, ​Ministrul Justiției, se spală pe mâini de redefinirea abuzului în serviciu, propusă Comisiei Iordache.

Să vă răspundă cei din comisie care au modificat propunerea”, spunea Toader.

Toader aruncă responsabilitatea redefinirii abuzului în serviciu în curtea Comisiei Iordache, deși parlamentarii PSD au propus o variantă aproape identică cu cea transmisă de Ministerul Justiției.

Mai exact, este vorba despre condiția ca fapta funcționarului să fie săvârșită , în scopul de a obține pentru sine, soț, rudă, sau afin până la gradul al II lea inclusiv, un folos patrimonial.

„Aici pot să vă răspundă cei din comisie care au modificat în conținut propunerea plecată de la Ministerul Justiției”, a spus Tudorel Toader, la Digi 24. Mai mult, el a adăugat că articolul în forma adoptată de parlamentari „l-am citit, dar nu sunt sigur că l-am citit corect pe telefon”.

Toader a mai spus că „orice lege se adoptă oricând vei găsi pe cineva care se află în ipoteza normei și care va beneficia de respectiva modificare”.

De pildă, unul dintre beneficiarii aflaţi în „ipoteza normei„, cum spunea Toader, este nimeni altul decât Liviu Dragnea.

Varianta Ministerului Justiției:

Fapta funcționarului public, aflat în exercițiul atribuțiilor de serviciu, care refuză să îndeplinească un act sau îl îndeplinește prin încălcarea unor dispoziții exprese dintr-o lege, ordonanță de urgență sau ordonanță de guvern, în scopul de a obține pentru sine, soț, rudă, sau afin până la gradul al II lea inclusiv, un folos patrimonial și prin aceasta cauzează o pagubă, certă și efectivă, mai mare decât echivalentul unui salariu minim pe economie sau o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime nepatrimoniale ale unei personae fizice sau juridice, vătămare constatată în mod definitiv prin act al organului competent, se pedepsește cu închisoarea de la 2 la 5 ani sau cu amendă.

Varianta adoptată de Comisia Iordache:

Fapta funcționarului public, aflat în exercițiul atribuțiilor de serviciu reglementate expres, prin legi, ordonanțe de guvern sau ordonanțe de urgență, care refuză să îndeplinească un act sau îl îndeplinește prin încălcarea atribuțiilor astfel reglementate, a unor dispoziții exprese dintr-o lege, ordonanță de guvern sau ordonanță de urgență, în scopul de a obține pentru sine, soț, rudă sau afin până la gradul II inclusiv, un folos material necuvenit și prin aceasta cauzează o pagubă certă și efectivă mai mare decât echivalentul unui salariu minim brut pe economie sau o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime nepatrimoniale ale unei persoane fizice sau juridice se pedepsește cu închisoare de la 2 la 5 ani sau amendă.

Cât privește pragul pentru abuzul în serviciu, Ministrul Justiției a spus că a cerut Ministerului Public o statistică, un nivel valoric la care se raportează, și, din datele statistice, „procurorii nu au scăzut sub 1.400 -1.500 de lei”

„România nu mai este un stat de drept”

Liviu Dragnea a fost condanat pentru abuz în serviciu, iar PSD a venit astăzi, după numai 10 zile, și modifică fix legea abuzului în serviciu, astfel încât Dragnea să scape de condamnare, scrie Dan Barna, liderul USR, pe pagina sa de Facebook.

De astăzi, România nu mai este un stat de drept. De astăzi, România nu mai este o democrație.

De astăzi, România devine un regim autoritar sub conducerea lui Liviu Dragnea. Parlamentul României a stabilit astăzi că Liviu Dragnea este deasupra legii.

Liviu Dragnea a furat bani de la copii săraci pentru partid. Iar partidul a stabilit că asta nu este infracțiune. Că este ceva perfect legal. Este legal să furi bani de la copii ca să îi dai la partid.

Singura soluție care ne-a mai rămas este să trecem în Constituție că penalii nu mai pot ajunge în funcții de conducere. Semnați #FărăPenali! 500.000 de români îl pot demite pe Liviu Dragnea!, conchide Barna.

Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a transmis azi că procurorii au analizat impactul pe care îl vor avea modificările aduse abuzului în serviciu stabilind că numeroase dosare vor fi închise ca urmare a intervenirii prescripţiei. Modificările ”aduc o atingere semnificativă valorilor sociale ocrotite de lege”, susţin procurorii care afirmă că o largă categorie de fapte vor fi dezincriminate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri