Caută
Close this search box.

Dragnea, Tăriceanu şi Dăncilă ripostează prin absenţă la ceremonia de la Ambasada SUA; Sputnik consemnează prompt momentul

Liviu Dragnea, Călin Popescu Tăriceanu şi Viorica Dăncilă au răspuns comunicatului celor 12 ambasade, în frunte cu cea a SUA, privind îngrijorarea modificărilor pe care pe care PSD/ALDE le aduc legilor penale, într-un stil care va stârni multe comentarii: nu au participat la ceremonia organizată de Ambasada SUA la Bucureşti cu ocazia Zilei Independenţei (4 iulie).

Rămâne de văzut ce răspuns primeşte acest boicot prin absenţă la nivel înalt.

Senatorul liberal Florin Cîţu a vorbit deja despre posibile consecinţe legate de atitudinea PSD/ALDE faţă de Justiţie.

Cert e că refuzul celor trei de a participa la o ceremonie a partenerului strategic a fost prompt consemnat de Sputnik, agenţie guvernamentală rusă, chiar înainte de recepţia de vineri, care a titrat: „Anunț bombă – Dragnea și Tăriceanu boicotează recepția de Ziua Națională a SUA” – „Nici premierul Viorica Dăncilă nu va participa la recepția din această seară organizată de Ambasada SUA la București în cinstea zilei de 4 Iulie„.

În schimb a participat preşedintele Klaus Iohannis, care a declarat la recepţia organizată de Ambasada SUA cu ocazia celei de al 242-a aniversări a Independenţei Statelor Unite, că democraţia nu trebuie luată drept „un dat” garantat, ci trebuie consolidată şi apărată în fiecare zi, cu toată determinarea.

Iohannis că pentru a consolida, în continuare, şi dimensiunea economică a relaţiei bilaterale, alături de alte obiective, este nevoie de „stabilitate, predictibilitate, un sistem de justiţie puternic şi independent, o guvernare transparentă şi responsabilă, care chiar respectă statul de drept.

Dragnea, Tăriceanu şi Dăncilă n-au fost urmaţi ănsă de toţi apropiaţii lor. Curtea Ambasadei SUA la București a fost plină de pesedişti – miniștri ai Cabinetului Dăncilă, apropiați ai lui Dragnea și Tăriceanu, dar și importanți lideri ai celor două partide nu s-au sfiit și au mers la petrecerea partenerului strategic al României.

Ecaterina Andronescu, senator PSD, Raed Arafat, secretar de stat în MAI, Victor Ciorbea, Avocatul Poporului, Robert Cazanciuc, președintele Comisiei Juridice a Senatului României, Valer Dorneanu, președintele Curții Constituționale, Eugen Orlando Teodorovici, ministrul Finanțelor Publice, Mihai Tudose, deputat PSD și președintele PSD Brăila, Vasile Dâncu, fost vicepremier susținut de PSD, Emil Constantinescu, fost președinte al României (acum apropiat de Tăriceanu), Mihai Fifor, ministrul Apărării Naționale și vicepreședinte național al PSD, Teodor Meleșcanu, ministrul Afacerilor Externe și vicepreședinte ALDE, Gabriela Firea, primarul general al Capitalei, vicepreședinte național al PSD și președinte al PSD București-Ilfov.

Comunicatul care i-a infuriat pe Dragnea-Tăriceanu, Dăncilă

În declaraţia comună de joi, transmisă de către Ambasada SUA la Bucureşti, ambasadele a douăsprezece state – Belgia, Canada, Danemarca, Elveţia, Finlanda, Franţa, Germania, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Suedia şi Statele Unite ale Americii – susţin o declaraţie comună în care fac apel la toate părţile implicate în modificarea Codului Penal şi a Codului de procedură penală să evite schimbările care ar slăbi statul de drept sau capacitatea României de a lupta împotriva infracţionalităţii şi corupţiei. Acestea îşi exprimă îngrijorarea că mai multe modificări propuse Codurilor penale pot împiedica cooperarea internaţională în domeniul aplicării legii şi pot afecta negativ lupta împotriva infracţiunilor violente, a infracţionalităţii organizate transfrontaliere, a infracţiunilor financiare şi a traficului de droguri şi de fiinţe umane.

Ministerul Afacerilor Externe a răspuns apelului lansat de ambasade, transmiţând că amendarea legislaţiei în domeniul penal reprezintă un atribut al Parlamentului, acordat prin Constituţie, iar etapele acestui proces sunt respectate, inclusiv din perspectiva consultării publice şi a dialogului cu cetăţenii.

Imediat după difuyarea comunicatului, preşedintele Iohannis a spus că ambasadele au „perfectă dreptate” şi că astfel de atenţionări sunt transmise de mult timp şi de el, dar şi de alţi români. „Sper să se audă şi la PSD„, a afirmat şeful statului.

2 răspunsuri

  1. Trei doamne si toti clei ! Fereste-ne Doamne de asemenea conducatori !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri