Pe 18 iulie se împlinesc 42 de ani de la un mare eveniment în istoria sportului. La Jocurile Olimpice de la Montreal (1976), Nadia Comâneci a devenit prima gimnastă din istoria acestui sport care a primit nota 10, după prestaţia ei la paralele inegale în concursul pe echipe. Pe vremea aceea, afişajul electronic de la Montreal – și de oriunde – nu era programat să arate această notă, aşa că pe ecranul digital a apărut celebra ”inscripție”  1.00.

Până la sfârşitul competiţiei, marea noastră sportivă, care avea să devină ”Zeița de la Montreal” a mai obţinut încă şase note de zece. Astfel, Nadia Comăneci a cucerit trei medalii de aur în total, la individual compus, bârnă şi paralele inegale, plus o medalie de argint pe echipe şi o medalie de bronz la sărituri.

După JO de la Montreal, Nadia a fost prima (și singura) sportivă din lume care a apărut pe coperţile revistelor Time, Newsweek şi Sport Illustrated, toate în aceeaşi săptămână.

Nadia Comăneci s-a născut la 12 noiembrie 1961, la Oneşti. De la şase ani a început să practice gimnastica, iar la 11 ani a fost campioană naţională de juniori, dar şi în concursul pe echipe. Doi ani mai târziu, la Internaţionalele României, s-a clasat pe primul loc la cinci probe: individual compus, paralele inegale, sol, bârnă şi sărituri.

În 1975, la 14 ani, Nadia a ocupat primul loc la Campionatele Europene de la Skien în patru probe: individual compus, sărituri, paralele inegale şi bârnă, şi a cucerit medalia de argint la sol. În competiţia preolimpică din acelaşi an, Comăneci a câştigat aurul la individual compus şi la paralele inegale. Apoi a venit anul Montreal-ului… (foto sikids.com)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

5 + 7 =