Caută
Close this search box.

Erdogan își sporește controlul asupra Turciei

Recep Tayyip Erdogan va împlini o ambiție de lungă durată luni, când va depune jurământul ca președinte cu noi puteri asupra unei țări pe care a dominat-o și a refăcut-o timp de 15 ani de când se află la putere, relatează Reuters.

Lansând președinția executivă pentru asigurarea căreia a luptat intens, Erdogan va numi și un cabinet raționalizat, despre care spune că va impulsiona creșterea, pentru a transforma Turcia într-una dintre cele mai mari economii din lume. Erdogan a câștigat un referendum anul trecut pentru a înlocui democrația parlamentară a țării sale cu un sistem cu o președinție atotputernică urmată de o victorie electorală cu greu de învins luna trecută la noul post consolidat.

El spune că schimbările, cea mai mare revizuire a guvernării de la înființarea republicii moderne din Turcia de la ruinele Imperiului Otoman cu aproape un secol în urmă, sunt necesare pentru a stimula creșterea economică a Turciei și a garanta securitatea acesteia. Suporterii săi le consideră drept recompensă pentru un lider care a pus valorile islamiste în centrul vieții publice, a susținut clasele muncitoare evlavioase și a construit aeroporturi, spitale și școli. „Turcia intră într-o nouă eră cu ceremonia de depunere a jurământului prezidențial luni”, a declarat Erdogan partidului său de guvernământ în weekend. „Cu puterea acordată nouă de noul sistem prezidențial, vom obține rezultate mai rapide și mai puternice”.

Oponenții declară că noile puteri marchează un declin al autoritarismului, acuzând-ul pe Erdogan că erodează instituțiile laice create de fondatorul modern al Turciei, Mustafa Kemal Ataturk, și o conduc mai departe de valorile occidentale asupra democrației și a libertății de exprimare.

În ajunul inaugurării de luni, autoritățile au demis mai mult de 18.000 de angajați ai statului – majoritatea din poliție și armată – în ceea ce guvernul a declarat că va fi ultimul decret în regim de urgență impus după o lovitură de stat din 2016. Mai mult de 150.000 de angajați de stat și-au pierdut locurile de muncă în represiunea de după încercarea de lovitură de stat, iar ministrul de interne din Turcia a spus în aprilie că 77.000 au fost acuzați în mod oficial și au fost lăsați în închisoare în timpul proceselor lor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri