Florentina Mirică este primul procuror DNA care şi-a depus candidatura azi, în ultima zi, pentru conducerea Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA).

Mirică ocupă postul de şef al Serviciului combatere a corupţiei în justiţie din DNA.

UPDATE: Marius Iacob, procurorul şef adjunct al DNA, şi-a depus candidatura pentru funcţia de procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, fiind al doilea candidat care s-a prezentat la Ministerul Justiţiei luni, în ultima zi de înscrieri.

UPDATE: Cristian Lazar, adjunctul Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului General, procurorul şi-a depus candidatura pentru a ocupa funcţia de procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA). El este al treilea candidat.

Mirică instrumentează în prezent dosarul CNAS, în care sunt vizaţi 90 de funcţionari ai Casei de Asigurări de Sănătate, oameni de afaceri şi firme din domeniul îngrijirii la domiciliu. Aceştia au fost trimişi în judecată în urmă cu zece zile.

Mirică s-a numărat printre sutele de procurori care în urmă cu două luni au semnat o scrisoare deschisă prin care cereau respectarea independenţei justiţiei şi este primul procuror anticorupţie care şi-a anunţat candidura pentru postul de procuror-şef al DNA, potrivit Digi24.

În 2014, Florentina Mirica a fost numită de Laura Codruţa Kovesi la conducerea Serviciului combatere a corupţiei în justiţie din DNA.

De-a lungul timpului, ea a realizat mai multe dosare importante: judecătorul Stan Mustață, afaceristul Dinel Staicu – „Șpagă pentru achitare”, fostul boxer Rudel Obreja – „Spagă la Curtea Supremă”, afaceristul Catalin Chelu – „Mită la MAI”, judecătoarele Antonela Costache și Viorica Dinu – „Rețeaua judecătoarelor de la Tribunalul București” sau Veronica Cârstoiu – „Regina șpăgii din justiție„, arată ziare.com.

În 2016, Florentina Mirică a lucrat la două dosare celebre – cazul „Limuzina – Gabriel Oprea” și cel privindu-i pe șefi de la Oficiul Național pentru Protecția Martorilor (ONPM), unde s-au adus acuzații de deturnare a fondurilor operative.

Mai mulți ofițeri din cadrul serviciului secret al MAI, Direcția de Informații și Protecție Internă, celebrul „Doi și-un sfert”, s-au plâns la CSM de Florentina Mirică.

Laura Codruța Kovesi a declarat, în octombrie 2016, atunci când CSM a început cercetarea disciplinară, că o susține pe colega ei, Florentina Mirică, care a instrumentat dosarul privind abuzul în serviciu la achiziții făcute de DIPI: „Acest dosar disciplinar a fost deschis ca urmare a faptului că un procuror din DNA a îndrăznit să verifice modul în care un serviciu de informații a folosit banii statului, sunt investigați doi foști miniștri de Interne, doi foști șefi ai unui serviciu de informații și mai mulți ofițeri de informații„.

Luni este ultima zi pentru depunerea candidaturilor pentru postul de procuror-şef al DNA. Selecţia pentru acest post a început în 9 iulie, imediat după anunţul privind semnarea decretului de către preşedintele Klaus Iohannis pentru revocarea din funcţie a Laurei Codruţa Kovesi.

Tudorel Toader, ministrul Justiţiei, a declarat, în această dimineaţă, potrivit News.ro, că, în opinia sa, nu au existat până acum candidaturi pentru conducerea DNA pentru că unii dintre procurori consideră că numirea se va face ca în precedent, în baza unor înţelegeri politice, uneori, şi, de asemenea, ei cunosc foarte bine realitatea de la DNA, unde este nevoie de multă muncă pentru a pune Direcţia în parametrii constituţionali, pentru a o face să funcţioneze normal şi să le redea încrederea românilor în acestă instituţie. Toader s-a declarat din nou convins că luni vor fi depuse candidaturi pentru postul de procuroru-şef al DNA.

Rezultatele selecţiei ar urma să fie anunţate în 30 iulie

Lista procurorilor care îndeplinesc condiţiile legale de participare la selecţie şi programarea interviurilor ar urma să fie afişate la sediul Ministerului Justiţiei şi pe site-ul instituţiei marţi, 24 iulie, iar între 25 şi 27 iulie candidaţii selectaţi ar urma să susţină interviurile cu ministrul Justiţiei.

Rezultatele selecţiei ar urma să fie anunţate în 30 iulie, după care ministrul Justiţiei va transmite Consiliului Superior al Magistraturii – Secţia pentru procurori, propunerea/propunerile sale pentru această funcţie, însoţite de înscrisurile depuse de procurorii selectaţi în vederea propunerii de numire în funcţiile de conducere, pentru emiterea avizului, iar după transmiterea avizului de către CSM ministrul Justiţiei va trimite şefului statului propunerea sa pentru funcţia de procuor-şef al DNA.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

7 + 1 =