Ministrul german de interne, Horst Seehofer, și-a oferit demisia colegilor de partid la sfârșitul zilei de duminică, au declarat oficialii partidului, provocând o neînțelegere asupra migrației cu cancelarul Angela Merkel, care îi amenință guvernul fragil, informează Reuters.

Seehofer a declarat că este gata să demisioneze din funcția de ministru și de președinte al CSU la o întâlnire în care conducerea partidului său discuta dacă va accepta propunerile de imigrare pe care Merkel le-a adus săptămâna trecută de la Bruxelles. Mișcarea face ca viitorul guvernului Merkel sa fie și mai incert, deoarece partidul sau creștin-democrat (CDU) se bazează  pe CSU, partid conservator bavarez pentru a menține puterea printr-o coaliție formata acum trei luni pentru a pune capăt unui vid politic.

Merkel a pierdut voturile în extrema dreaptă în alegerile din septembrie anul trecut și a fost forțată să se adreseze vecinilor din Uniunea Europeană pentru a ajuta la rezolvarea disputei privind modul de abordare a migranților care încearcă să intre în țară. Criza politică a Germaniei este ultimul semn al unei diviziuni din ce în ce mai mari în întreaga UE între cei care doresc să mențină frontierele deschise și cei care vor să limiteze numărul de migranți care intră în bloc.

Seehofer, care a cerut ca Merkel să-și întărească politica privind refugiații, a spus mai devreme colegilor că, în pofida măsurilor convenite cu liderii UE, nu a văzut nici o alternativă pentru a întoarce unii migranți înapoi la graniță. Merkel respinge această idee.

Liderii CSU, împărțiți în ceea ce privește modul în care ar putea face față unei provocări din partea Alternativei pentru Germania (AfD) în alegerile regionale din octombrie, au încercat să-l convingă pe Seehofer să-și schimbe părerea de demisie, au spus oficialii. Seehofer a spus colegilor de partid la o ședință a comitetului executiv că discuțiile cu Merkel nu au avut nici un rezultat, potrivit unei surse de partid. Dar alții din CSU au subliniat sondajele de opinie care arată că bavarezii au mai multă simpatie față de Merkel decât pentru Seehofer sau premierul bavarez, Markus Soeder.

Săptămâna trecută, liderii UE au încheiat un acord pentru a împărți refugiații pe bază de voluntariat și pentru a crea „centre controlate” în cadrul Uniunii Europene pentru a procesa cererile de azil. Merkel a declarat, într-un interviu acordat televiziunii ZDF, că acordurile oficiale și angajamentele verbale pe care le-a obținut de la partenerii săi din UE ar avea efectul de migrație pe care CSU dorea să-l atingă, dar într-un mod mult mai european. Ea și-a reiterat hotărârea de a acționa într-un mod care nu era „unilateral” și că nu era „în detrimentul terților”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

9 + 5 =