Caută
Close this search box.

Ghiţă nu va fi extrădat: Incredibil, dar justiţia din Serbia consideră că el ar fi fost persecutat politic în România

Sebastian Ghiță, fost deputat, fugit din România în decembrie 2016, nu va fi extrădat. Cererea de extrădare formulată de Ministerul Justiției din România a fost respinsă de Înalta Curte de Justiție de la Belgrad, potrivit presei sârbești.

Înalta Curte de Justiţie din Belgrad a respins cererea autorităţilor române privind extrădarea fostului deputat Sebastian Ghiţă şi a stabilit că fostul deputat este eligibil pentru obţinerea azilului, decizia finală urmând să fie transmisă Ministerului sârb de Interne.

Prin această decizie, Înalta Curte de Justiţie din Belgrad a admis că, în luna iunie, prin decizia Direcţiei pentru Azil a Ministerului sârb de Interne, Sebastian Ghiţă a devenit eligibil pentru azil în Serbia, „din cauza acţiunilor de persecutare la care a fost supus în ţara de origine ca reacţie la exprimarea opiniilor politice„, transmite agenţia sârbă Tanjug, citată de publicaţia Kurir, conform Mediafax.

Documentaţia în acest caz a fost trimisă deja Curţii de Apel din Belgrad care, după audierea procurorului şi a avocatului lui Sebastian Ghiţă, poate confirma, revoca sau anula decizia.

Decizia definitivă privind extrădarea va fi transmisă Ministerului sârb de Interne, care o va comunica României.

În România, fostul parlamentar a fost văzut ultima oară în noaptea dinspre 19 spre 20 decembrie 2016, când pleca de la un eveniment organizat de SRI. Acolo a participat în calitatea sa de membru al comisiei parlamentare de control, moment în care poliţiştii care îl filau, la cererea procurorilor, l-au pierdut. Potrivit unor surse, Ghiţă conducea pe DN1 cu peste 200 km/h, iar la un moment dat un alt autoturism i-ar fi blocat pe poliţişti. Ulterior, maşina lui Ghiţă a fost găsită la locuinţa sa, astfel că poliţiştii au crezut că doarme.

Ghiţă a fost prins în Belgrad, pe 13 aprilie 2017. Reţinerea lui Sebastian Ghiţă s-a făcut la ora 23.45, acesta fiind pe o stradă din Belgrad, alături de fratele său. La legitimare, Ghiţă a prezentat un act de identitate şi un permis sloven, în timp ce fratele său le-a dat poliţiştilor actele reale.

Sebastian Ghiţă a fost eliberat, la finele lunii mai 2017, în Serbia, după ce a plătit o cauţiune de 200.000 de euro, neavând însă voie să părăsească Belgradul.

În ultimii ani, Ghiţă a intrat în vizorul procurorilor DNA, şi afost cercetat nu mai puţin de cinci dosare penale diferite. A fugit din ţară în 2016, chiar înaintea unei audieri la DNA.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie l-a achitat în iunie a.c. pe Sebastian Ghiţă într-un dosar în care a fost judecat alături de foşti şefi din poliţie şi parchete.

Un răspuns

  1. Justiția sârbă RESPINGE extrădarea lui Sebastian Ghiță
    Magistrații de la Belgrad consideră că Ghiță este persecutat politic în România.

    Ghiţă a plecat din ţară în noaptea de 19 spre 20 decembriei 2016 şi a fost prins la Belgrad în 14 aprilie 2017. Fostul deputat PSD a fost arestat de autorităţile sârbe timp de două luni pentru posesie de documente falsificate şi a fost eliberat pe cauţiune…”___–-____Faptele infirma aceasta decizie ca incorecta, un refugiat politic se preda din primele ore la politia tarii gazada, el nu s-a predat nici dupa 3 luni, in fapt ” a fost prins” , si inca cu documentatie falsa…Aici este vorba de bani, acest ghitza a furat atat de mult incat risipirea a catorva milioane de euro nu-l afecteaza deloc, e clar ca a platit si catre autoritatile sarbesti, cat si lui tudorel milogu’, care-personal- s-a dus in Serbia, unde -cu siguranta- a pus vorba „cea buna”, adica a sabotat prestigiul Romaniei, zicand” deocamdata in Ro. sunt probleme, mai tineti-l aici, un timp”…Acest tudorel milogu’, cand ii va veni timpul la judecata, va fi greu de el…Tocmai si pentru asta lupta el de partea mafiei cea mare si la putere, incearca ca acel timp, al judecatii, sa fie amanat cat mai mult….

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri