Caută
Close this search box.

Inteligență artificială pentru analizarea radiografiilor

Un pas important în ceea ce privește ajutorul inteligenței artificiale în medicină a fost făcut în Timișoara, de către niște studenți de la Politehnică. Este vorba despre un sistem de inteligență artificială care poate analiza radiografii și poate pune un diagnostic și care ar putea în viitor să înlocuiască medicii radiologi. Acesta a fost creat de patru studenți de la Universitatea Politehnica din Timișoara, transmite corespondentul Mediafax.

Sistemul de inteligență artificială care poate analiza radiografii a fost realizat de patru studenți înscriși la Facultatea de Automatică și Calculatoare din cadrul Universității Politehnica din Timișoara, care formează echipa “X Vision”.

În prezent, se pot analiza doar radiografiile pulmonare

Potrivit reprezentanților universității timișorene, deocamdată, programul poate analiza doar radiografiipulmonare și pune automat un diagnostic.

“Sistemul creat de studenții Universității Politehnica din Timișoara analizează cu ajutorul inteligenței artificiale radiografiile, le compară cu cele circa 200.000 aflate în baza de date, iar pe baza unui algoritm creat de echipa X Vision pune diagnosticul. Cu alte cuvinte, ei au creat o aplicație în care se introduce radiografia în format electronic, aceasta este analizată cu ajutorul unor algoritmi de inteligență artificială creați de ei, iar rezultatul este afișat automat sub forma unei liste de diagnostice posibile, fiecare cu probabilitatea respectivă, și a unei hărți a zonelor de anomalii. Momentan se pot analiza doar radiografiile pulmonare, dar echipa lucrează la crearea algoritmilor pentru toate zonele corpului. Aplicația este disponibilă online, în mod gratuit, la adresa visionx.azurewebsites.net”, a informat Universitatea Politehnica din Timișoara.

Specialiștii radiologi ar putea fi înlocuiți

Ștefan Iarca, unul dintre cei patru studenți care au realizat sistemul de inteligență artificială, a declarat, joi, că în viitor acest program informatic ar putea înlocui specialiștii din domeniul radiologiei.

„Sistemul verifică radiografia, dacă apare o anumită anomalie. Momentan, cel mai bine funcționează pe torace și fracturi ale oaselor membrelor superioare. Aplicația e disponibilă online, își poate oricine încărca radiografia, noi lucrăm cu radiologi colaboratori. Deocamdată, programul are un rol informativ, urmează ca în trei – patru ani, să poată da singur un diagnostic. Deja algoritmul este avansat, 96% dintre radiografiile cu anomalii le-a descoperit. Au fost introduse până acum 112.000 radiografii la plămâni, 40.000 pentru probleme cu oasele membrelor. Estimăm că ar fi necesare aproximativ două milioane de asemenea radiografii pentru ca algoritmul nostru să poată lua o decizie total corectă. Din discuțiile cu clinicile, am aflat că există interes pentru un astfel de program, aceasta pentru că la radiologi apare ceea ce se numește oboseala medicului. După ce acesta este nevoit să citească un număr atât de mare de asemenea radiografii, apare neatenția și, ulterior, greșeala. Sistemul nostru ar putea evita aceasta, va recunoaște anomalia și o va putea prezenta specialistului. O altă situație este cea în care nu există specialiștii umani. De exemplu, în Rwanda sunt 11 milioane de oameni, există aparatură, sunt peste 100 de aparate de radiografie, dar numai nouă radiologi. Un astfel de sistem ar putea rezolva problema lipsei specialistului. În acest moment, algoritmul nu înlocuiește părerea specialistului, dar în perspectivă se dorește eliminarea totală a factorului uman”, a explicat Ștefan Iarca.

Participare la finala mondială

Echipa care a realizat sistemul de inteligență artificială este format din studenții Ștefan Iarca, Bogdan Bercean, Cristian Avramescu și Andrei Tenescu, care sunt coordonați de profesorul Sebastian Fuicu.

În data de 21 iulie, studenții timișoreni au plecat în Statele Unite ale Americii, la Seattle, pentru a participa la finala mondială a competiției “Big Idea Challenge”, organizată de Microsoft. Câștigătorul marelui premiu al concursului va primi suma de 100.000 de euro.

Un răspuns

  1. Pentru corecta informare a publicului cititor, nu-l mai dezinformati cu tot felul de SF-uri fara acoperire. NIMENI si NIMIC nu va putea inlocui expertiza medicului radiolog si nici parafa sa in diagnosticarea si tratarea bolilor importante. Imaginile medicale sunt dintre cele mai complexe si structurale informatii posibile. Desigur diverse exercitii scolaresti sunt acceptate, pentru testarea unor algoritmi, dar de aici si pana la diagnostic certificat medical e o cale fooooarte lunga. Va rog, pe viitor informati-va inainte de a scrie bazaconii. Prof. univ. Hariton Costin (cu 30 de ani experienta in prelucrari de imagini).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri