Caută
Close this search box.

Japonia a executat liderul și fondatorul sectei Aum

Japonia a executat, vineri, pe fostul lider al sectei Aum alături de alți șase membri ai grupului care au efectuat un atac cu gaze sarin în metroul din Tokyo în 1995, omorând 13 persoane și distrugând mitul țării privind siguranța publică, informează Reuters.

Cultul Aum sau Adevărul Suprem Aum, care amesteca meditația budistă și hinduistă cu învățăturile apocaliptice, a pus în scenă o serie de crime, inclusiv atacurile de gaz sarin simultan pe trenurile de metrou în timpul orelor de vârf din martie 1995. Sarin este un gaz nervos folosit de naziști.

Imaginile cadavrelor, multe în costume de afaceri, întinse de-a lungul platformelor, au uimit Japonia și au declanșat măsuri de siguranță publică, cum ar fi îndepărtarea containerelor de gunoi netransparente care rămân în vigoare până în prezent. Pe lângă uciderea celor 13, atacul a rănit cel puțin 5.800 de persoane, unele având sechele pe viață.

Ministrul Justiției, Yoko Kamikawa, a citit numele celor șapte la o conferință de presă și a spus că ceea ce au făcut a fost  o acțiune „extrem de atroce”. „Aceste crime … au înjunghiat oamenii nu numai în Japonia, ci și în alte țări și au indus o frică de moarte și au agitat societatea din temelii”, a spus Kamikawa.

Chizuo Matsumoto, liderul cultului, care a primit numele Shoko Asahara, a fost primul care a fost spânzurat, a spus presa. Membrii familiilor victimelor atacurilor și-au exprimat ușurarea.

Execuțiile sunt rare în Japonia, dar studiile arată că majoritatea oamenilor susțin pedeapsa cu moartea. Grupul pentru drepturile omului Amnesty International a spus că justiția a cerut răspundere, dar și respectarea drepturilor civile. Unii japonezi își fac griji pentru o eventuală răzbunare.

Un răspuns

  1. Tara cu respect pentru victime si siguranta generala, nu pentru banditi, cum este in Romania, unde devalizatori de sute de milioane, primesc 3-4 ani de inchisoare si executa nici jumatate…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri