Consilierul pentru securitate națională al Casei Albe, John Bolton, a declarat duminică faptul că majoritatea programelor de arme din Coreea de Nord ar putea fi dezmembrate în decurs de un an, deși unii experți spun că procesul complet ar putea dura mult mai mult, relatează Reuters.

Bolton a declarat pentru CBS, „Face the Nation”, că Washington-ul a elaborat un program pentru a dezmembra armele de distrugere în masă – programe chimice, biologice și nucleare – și rachete balistice într-un an, dacă există cooperare și dezvăluire deplină din Phenian. „Dacă au deja decizia strategică de a face acest lucru și sunt cooperativi, putem să ne mișcăm foarte repede”, a spus el. „Din punct de vedere fizic, am fi capabili să dezmembrăm majoritatea covârșitoare a programelor lor în decurs de un an”. El a mai spus că secretarul de stat, Mike Pompeo va discuta probabil această propunere cu nord-coreenii în curând. „Financial Times” a raportat că Pompeo urma să viziteze săptămâna aceasta Coreea de Nord, dar Departamentul de Stat nu a confirmat planurile de călătorie.

Unii experți au contestat termenul optimist al lui Bolton. „Ar fi posibil din punct de vedere fizic dezmembrarea majorității programelor Coreei de Nord în decurs de un an”, a declarat Thomas Countryman, cel mai important ofițer de control al armamentelor din cadrul Departamentului de Stat, sub președintele Barack Obama. „Nu cred că va fi posibil să verificăm desființarea completă în termen de un an și nici nu am văzut încă dovezi ale unei decizii ferme a Coreei de Nord de a întreprinde o desființare completă”.

Coreea de Nord finalizează o expansiune majoră a unei fabrici-cheie de fabricare a rachetelor, a informat „Wall Street Journal” duminică, citând cercetători care au examinat imagini noi din satelit de la Planet Labs Inc. din San Francisco. Imaginile analizate de Institutul de Studii Internaționale din Monterey, California, arată că Coreea de Nord a terminat construcția pe exteriorul uzinei, în timp ce liderul nord-coreean Kim Jong-un s-a întâlnit cu președintele american Donald Trump în Singapore, în iunie.

Siegfried Hecker, cercetător nuclear și profesor la Universitatea Stanford, a prezis că va dura aproximativ 10 ani pentru a dezmembra și a curăța o parte substanțială a sitului nuclear din Yongbyon din Coreea de Nord.

Serviciile americane nu știu câte focoase nucleare au Coreea de Nord. Agenția de Informații de Apărare a făcut o estimare de aproximativ 50, însă toate agențiile consideră că Phenian-ul ascunde un număr necunoscut, în special cele tactice mai mici, în peșteri și alte unități subterane din întreaga țară.

82 Vizualizări

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

3 + 7 =