Szocs Zoltan şi Beke Istvan Attila, lideri ai grupării „Mişcarea de Tineret 64 de Comitate” (HVIM), catalogată drept extremistă, au fost condamnaţi la 5 ani de închisoare. Azi, după ce au fost aduşi în sediul IJP Covasna din Sfântu Gheorghe, ei au fost escortaţi la penitenciarul Codlea, de lângă Braşov.

Szocs Zoltan şi Beke Istvan Attila au fost condamnaţi de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în dosarul în care sunt acuzaţi că intenţionau să detoneze un dispozitiv exploziv improvizat la manifestările de 1 Decembrie, de la Târgu Secuiesc, din 2015.

ÎCCJ a admis apelul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) şi a schimbat încadrarea juridică a faptei din ‘atentat împotriva unei colectivităţi‘, în forma tentativei, în infracţiunea de acte de terorism, în baza Legii 535/2004, privind prevenirea şi combaterea terorismului, în cazul lui Beke Istvan Attila, transmite Agerpres.

Astfel, ÎCCJ a hotărât condamnarea acestuia la pedeapsa de 5 ani de închisoare şi interzicerea unor drepturi, scăzând din pedeapsa principală durata reţinerii, arestării preventive şi a arestului la domiciliu, care au însumat 6 luni.

Totodată, ÎCCJ l-a condamnat la 5 ani de închisoare şi interzicerea unor drepturi pe Szocs Zoltan, după ce a schimbat încadrarea juridică a faptei din ‘atentat împotriva unei colectivităţi’, în instigare, prevăzută de art. 47 din Codul Penal.

Potrivit DIICOT, în calitate de preşedinte al HVIM Transilvania, la data de 10 octombrie 2015, în cadrul unei şedinţe la care au participat membrii structurilor locale ale extensiilor în România ale HVIM, Szocs Zoltan i-a instigat pe membrii celulei Târgu Secuiesc să confecţioneze un dispozitiv exploziv improvizat pe care să îl detoneze în public.

Procurorii notează că, pe parcursul respectivei întâlniri, s-a convenit ca dispozitivul să fie realizat de Beke Istvan, care se pricepe la electronică, prin utilizarea unui fitil care ‘ar face să se aprindă cel puţin 3 – 4 petarde simultan‘ şi că mai trebuie ‘doar o baterie‘. Dispozitivul urma să fie detonat de la distanţă, prin intermediul unui telefon mobil.

Ca loc de amplasare a dispozitivului a fost propus perimetrul din zona în care se află statuia lui Gabor Aron, unul dintre participanţii la întâlnire propunând ca acesta să fie aşezat într-un coş de gunoi din centrul localităţii, situat pe traseul de deplasare a paradei militare.

Anchetatorii au descoperit că Beke Istvan Attila este administratorul S.C. B.I.A. Electronic SRL, cu sediul în Târgu Secuiesc judeţul Covasna, şi că folosea un teren situat pe raza localităţii Estelnic, unde are amenajat un poligon de airsoft.

La percheziţiile efectuate la reşedinţele lui Beke Istvan, procurorii au găsit 195 de dispozitive explozive clasa articole pirotehnice categoria a III-a cod FP3, dintr-un total de 400 de bucăţi achiziţionate cu încălcarea legii; materii explozive – clasa articole pirotehnice categoria a II-a cu fum alb; dispozitiv de iniţiere şi temporizare a impulsurilor electrice de 12 V.

„Mişcarea de Tineret 64 de Comitate”

„Mişcarea de Tineret 64 de Comitate” este o organizaţie catalogată drept extremistă, care militează pentru refacerea Ungariei Mari, cea care includea şi Transilvania.

Organizaţia are deviza „Credinţă, loialitate, curaj“. Bazele formaţiunii au fost puse de către Toroczkai Laszlo, la Szeged (Ungaria), în anul 2001. Numele organizaţiei provine de la cele 64 de comitate în care era împărţită Ungaria înainte de Tratatul de la Trianon (1919).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

4 + 6 =