Caută
Close this search box.

Mamele ar putea ieşi la pensie mai devreme

Mamele ar putea ieşi la pensie mai repede, arată un proiect al coaliţiei PSD-ALDE.

Coaliţia de guvernare vrea să crească natalitatea cu o lege care stârneşte controverse încă din stadiul de proiect.

 

Femeile care aduc pe lume un copil şi nu îl abandonează înainte să împlinească 10 ani ar trebui să iasă la pensie cu doi ani mai devreme.

Mamele le răspund însă parlamentarilor de la putere că ele au nevoie de sprijin acum, când îşi cresc pruncii, nu când sunt în vârstă şi copiii mari.

Aleşii susțin în expunerea de motive că natalitatea a scăzut la 195.000 de copii, un minim istoric. Dacă ritmul se menţine în următorii 20 de ani, piaţa muncii va rămâne fără salariaţi, în timp ce bugetele de sănătate şi pensii vor creşte tot mai mult, potrivit digi24.ro. Argumente multe, dar care nu conving pe toată lumea.

Ana Măiță,, președinte Asociația Mame pentru Mame: Este o falsă soluție această pensionare mai devreme cu doi ani pentru fiecare copil. Mamele, în general, au nevoie de ajutor atunci când copiii sunt mici. Femeile au nevoie de ajutor acum, au nevoie de infrastructură, au nevoie de creșe accesibile.

Marius Budăi, președintele Comisiei de Buget: Știm cu toții că mamele din România muncesc în cu totul și cu totul alte condiții față de cele din țările dezvoltate și de aceea ne-am gândit la această măsură. Sigur, nu neglijăm și ceea ce se întâmplă asupra copilului și sigur ne vom gândi și la astfel de măsuri. În ultimii 20 de ani, înregistrăm un dezastru demografic în ceea ce privește evoluția natalității atât la nivel de țară, cât și în zonele care asigurau tradițional un aport natural pozitiv, deci noi credem că acestă măsură își va produce eficiența.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri