Caută
Close this search box.

Marseieza la Moscova: Franța la al doilea titlu mondial, după 20 de ani

Finală istorică pe Lujniki, la Moscova, sub ochii președinților Rusiei, Franței și Croației, dar și ai altor zeci de șefi de state și guverne. Franța recucerește titlul mondial … ”După 20 ani”, exact ca în titlul unui celebru roman de Alexandre Dumas tatăl. A fost 1-0 Franța și 1-1, după care s-a ajuns la un incredibil 4-1 pentru ”Les Bleus” .

Înfiorător început de meci pentru Croația, sub ochii unui miliard de telespectatori de pe întreaga planetă: autogol Mario Mandzukic, în min.18, la o lovitură liberă de pe partea dreaptă a francezilor, după ce est-europenii avuseseră un bun început de meci, cu mai multe incursiuni periculoase în careul francezilor. Posibilă poziție de ofsaid la Pogba, dar nu a intervenit nici arbitrul Petana și nici VAR-ul. De asemenea, tot Pogba l-a incomodat vizibil pe Mandzukic, dar … tot nimic. Iar dacă faultul este cumva incert,suporterii croați au luat foc, acuzând ofsaid la același  Pogba, cum notam mai sus. Nestor Petana, purtătorul de fluier din Argenitina, nu a schițat niciun gestchiar dacă jucătorul lui United a influențat decisiv faza.

Arbitrajul video (VAR) a intervenit doar în favoarea Franței, la acel penalty decisiv, de 2-1 în favoarea Franței.

Mai departe, totul curge amețitor, cu reușite parcă mai multe decât oricând într-o asemenea finală. Gol superb Perisici, cu stângul, de la marginea careului de 16 metri, în min.28.

Penalty Franța, Perisici face henț, văzut cu ajutorul VAR-ului, la cererea francezilor. Griezmann execută perfect și … 2-1 Franța, în minutul 38.

Mare ocazie Croația, min.48. Sprint devastator Mbappe, pe dreapta, noroc că se împiedică și cade. Presiunea croată crește.

Pogba, min.59. Când toți credeau că vom vedea un teribil asediu croat, pentru egalare, Pogba croșetează la marginea careului, face mat apărarea adversă și șutează plasat în poartă, 3-1 Franța și finalul începe să se contureze …

Croația, în genunchi: 4-1 pentru Franța la scurt timp, în minutul 65. Șut de la distanță al ”noului Pele”, Mbappe, 19 ani, cel mai tânăr marcator al acestui Mondial, dar nu mai tânăr decât Pele în 1958, care nu împlinise 18 ani când a marcat în finala Suedia-Brazilia 2-5, la Stockholm, primul titlu mondial din cele 5 ale fotbaliștilor cariocas.

În min.68, Croația arată că moare greu, Manzukic profită de o pasă de la portarul francez Lloris și înscrie de la marginea careului, golul său cu nr.33 pentru echipa națională. Este 4-2 pentru Franța, așadar 6 goluri într-o finală mondială, cum nu s-au mai marcat din 1958, așadar de 60 de ani, în timpul regulamentar de joc. În ultimele 15 minute, francezii se ”încuie”, pur și simplu, în propriul careu. Și devin, a doua oară, campioni mondiali.

”Allez Les Bleus !”. Franța Croația 4-2 (2-1).

Foto RFI Romania

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri