Caută
Close this search box.

Ministrul francez al finanțelor: „Războiul comercial este o realitate”

Ministrul francez al finanțelor, Bruno le Maire, avertizează că războiul comercial este acum o realitate și a avertizat ca miniștrii G20 să se reunească pentru un summit în Argentina, informează BBC.

Actuala politică comercială americană de impunere a tarifelor unilaterale se bazează pe „legea junglei”, a spus el. Dar secretarul Trezoreriei SUA, Steven Mnuchin, a apărat tarifele și a cerut UE și Chinei să-și deschidă piețele pentru a permite o concurență liberă.

Săptămâna trecută, președintele american Donald Trump a descris UE ca un inamic al comerțului. Trump a amenințat mai târziu că va impune taxe pe toate cele 500 de miliarde de dolari de bunuri chineze care intră în SUA într-un rând în creștere comercială. Statele Unite au deficite comerciale mari, atât cu cei 28 de membri UE, cât și cu China.

Discuțiile de două zile din Buenos Aires reunesc miniștrii de finanțe și bancherii centrali din primele 20 de economii ale lumii.

Declarațiile ministrului francez

„Comerțul mondial nu se poate baza pe legea junglei, iar creșterea unilaterală a tarifelor este legea junglei”, a declarat Le Maire pentru agenția de știri AFP. „Legea junglei, legea celor mai potriviți, nu poate fi viitorul relațiilor comerciale globale”. „Legea junglei nu va face decât ratați, va slăbi creșterea economică, va amenința țările cele mai fragile și va avea consecințe politice dezastruoase”, a spus Le Maire. El a adăugat că un război comercial este acum o realitate și că UE nu a putut lua în considerare negocierea unui acord de comerț liber cu SUA, fără ca America să își retragă mai întâi tarifele la oțel și aluminiu.

Comentariile lui Mnuchin

Secretarul Trezoreriei americane a susținut poziția președintelui Trump privind comerțul cu UE și China, spunând că ambele trebuie să-și deschidă piețele. „Mesajul meu este destul de clar, este același mesaj pe care președintele l-a dat la G7 (luna trecută în Canada): dacă Europa crede în comerțul liber, suntem pregătiți să semnăm un acord de liber schimb fără tarife, fără bariere netarifare și fără subvenții, trebuie să fie toate trei”, a spus el.

În ceea ce privește China, Mnuchin a avertizat că tarifele punitive împotriva Beijing-ului sunt „o posibilitate realistă”. „Am fost foarte clari cu obiectivele noastre”, a adăugat el.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri