Caută
Close this search box.

Premieră: Parlamentarii nu-şi iau vacanţă ca să se ocupe «în mod special de soarta infractorilor», după cum acuză Opoziţia

La 1 iulie, parlamentarii erau, de regulă, deja plecaţi în vacanţă mare. Acesta este primul an în care aleşii vor avea mai întâi o sesiune extraordinară, care începe mâine.

Marile proiecte cer sacrificii, ar spune membrii Coaliţiei PSD/ALDE. Opoziţia, dimpotrivă, crede că proiectele pentru care aleşii sunt chemaţi la muncă vor face mai mult rău decât bine.

Modificarea Codului Penal şi, în principal, redefinirea abuzului în serviciu, prioritate zero pentru aleşii PSD/ALDE.

Liviu Dragnea, liderul PSD, a fost condamnat recent, într-o primă instantă, la 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare pentru instigare la abuz în serviciu.

Florin Iordache, președintele Comisiei speciale pentru legile din domeniul justiţiei, conform Digi24: „Îi asigur pe toți cei interesați că lupta anticorupție va continua“.

Nu de aceeași părere este Ioan Cupșa deputat PNL, care, citat de acceaşi sursă, spune: „Cei care dețin puterea se preocupă în mod special de soarta infractorilor din România. La eliberarea condiționată s-au micșorat toate limitele“.

Potrivit amendamentelor aprobate deja de Comisia Specială condusă de Florin Iordache (PSD), vor ieşi mai repede din închisoare persoanele condamante la pedespe mai mici de 10 ani.

Pot fi eliberaţi cei care au ispăşit o treime din pedeapsă. Sancţiunile impuse celor cu vârste peste 60 de ani vor fi şi ele mai mici. Iar confiscarea extinsă nu se mai aplică pentru spălare de bani şi constituirea de grup infracţional organizat.

Modificările la Codul Penal:

Ies mai repede din închisoare persoanele condamnate la pedepse mai mici de 10 ani

Un condamnat poate fi eliberat condiţionat dacă a executat jumătate din pedeapsă

Condamnaţii care au peste 60 de ani execută doar o treime din pedeapsă, faţă de jumătate, cât este în prezent

Nu se mai face confiscare extinsă pentru spălare de bani și grup infracțional organizat

Din nou, pensii speciale

O altă prioritate pentru aleşi este adoptarea Codului Administrativ. Proiectul prevede, printre altele, pensii speciale pentru aleşii locali.

În suspans a rămas şi numirea unui nou şef al Serviciului de Informaţii Externe. Preşedintele Klaus Iohannis l-a nominalizat pe deputatul social-democrat Gabriel Vlase. Nominalizarea i-a luat prin surprindere pe şefii săi de partid.

Pentru a ajunge director la SIE, Gabriel Vlase trebuie să primească votul majorităţii senatorilor şi deputaţilor, după ce va fi audiat în comisia de specialitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri