Caută
Close this search box.

Președintele Iranului – Rouhani: Este de datoria Europei să salveze acordul nuclear

Președintele iranian, Hassan Rouhani a declarat marți că retragerea Statelor Unite din acordul nuclear a fost „ilegală” și că Europa trebuie să păstreze acordul de referință cu Teheran, informează Reuters.

În mai, Statele Unite s-au retras din înțelegerea din 2015 între puterile mondiale și Teheran, în temeiul căreia sancțiunile internaționale au fost ridicate în schimbul restricțiilor privind programul său nuclear. Președintele american, Donald Trump, a declarat luni că va fi dispus să se întâlnească cu liderul iranian, fără a avea precondiții de a discuta cum să îmbunătățească legăturile.

Iranul și alți semnatari, în special puterile europene, au depus eforturi pentru a găsi o modalitate de salvare a acordului nuclear în ciuda retragerii Statelor Unite. „După retragerea ilegală a SUA din acordul nuclear, mingea se află acum în curtea europeană”, a declarat acesta, citat de site-ul său oficial, într-o întâlnire cu ambasadorul britanic la Teheran, Rob Macaire. „Republica Islamică nu a căutat niciodată tensiuni în regiune și nu dorește probleme în căile navigabile globale, dar nu va renunța cu ușurință la drepturile sale de a exporta petrol”, a spus Rouhani.

Rouhani și câțiva comandanți militari de nivel înalt au amenințat că vor perturba transferurile de petrol din țările din Golf prin strâmtoarea Hormuz, dacă Washington-ul încearcă să stranguleze exporturile de petrol ale Teheran-ului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri