Donald Trump s-a întâlnit luni cu Vladimir Putin în spatele ușilor închise, într-un summit mult așteptat, umbrit de președintele SUA, care acuză „nebunia și prostia” trecutului din propria țară pentru legăturile ostile ale celor două puteri, relatează Reuters.

După numai două ore într-o cameră cu interpreții lor, Trump și Putin au convocat o întâlnire bilaterală în stil tradițional, așezată la o masă de conferințe înconjurată de înalți oficiali din ambele țări. Trump a numit discuțiile private cu liderul Kremlinului un „început bun”. Liderul de la Casa Albă speră în îmbunătățirea relațiilor dintre cele două state: „Cred că vom avea o relație extraordinară. Sper. (…)”, a spus acesta. Dar, pentru criticii lui Trump, cuvintele prietenoase se aflau în umbra denunțării extraordinare a politicilor sale anterioare din propria țară, pe care a făcut-o pe Twiter cu câteva ore înainte ca Putin să sosească.

Înainte de acest summit, mass-media internațională se aștepta la dezbaterea problemelor fundamentale ce au adâncit și mai mult relațiile dintre cele două puteri, cum ar fi: anexarea de către Moscova a Crimeei, sprijinul rus pentru Bashar al-Assad în Siria, acuzațiile britanice că a otrăvit un spion, precum și presupusele amestecări atât în ​​alegerile din SUA, cât și în alegerile europene. Însă, nici una dintre aceste probleme nu au fost ridicate la începutul dicuțiilor.

Chiar dacă summit-ul nu a avut o agendă clară, acesta poate fi interpretat drept o victorie pentru Rusia care a învinuit mult timp „Rusofobia” irațională pentru statutul său geopolitic de semi-paria.

„Știi pentru ce echipă joci?”

Inamicii lui Trump de acasă au fost răniți de refuzul său aparent de a-l critica pe Putin. Adversarul său din 2016, Hillary Clinton, a scris pe Twitter: „Marea Cupă Mondială. Întrebare pentru președintele Trump când îl întâlnește pe Putin: Știi pentru ce echipă joci?

Rusia neagă interferarea în alegerile prezidențiale din SUA. Agenția de știri de stat RIA Novosti a citat o sursă rusă spunând că Moscova era „gata să discute, gata să-și asume obligații reciproce de neintervenție în chestiuni interne”. Trump a spus că va ridica problema amestecului electoral, dar nu se așteaptă să ajungă oriunde. El a remarcat în repetate rânduri că Putin neagă acest lucru, spunând totodată că se presupune că a avut loc înainte ca Trump să devină președinte.

Summit-ul încheie o excursie în străinătate în care Trump a criticat aspru aliații NATO pentru că nu au cheltuit suficient pentru militarii lor și pe primul ministru britanic, Theresa May, declarând că a refuzat să-i ia sfatul despre cum să negocieze ieșirea Marii Britanii din UE. El s-a referit la Uniunea Europeană ca la un „dușman” în comerț și a criticat-o în repetate rânduri. În unele dintre cele mai puternice discursuri, care reflectă încă neliniștea aliaților tradiționali ai Washington-ului, ministrul german de externe a declarat luni că Europa nu se poate baza pe Trump. „Nu ne mai putem baza pe Casa Albă”, a declarat Heiko Maas ziarului „Funke”. „Pentru a ne menține parteneriatul cu SUA, trebuie să-l reajustăm. Prima consecință clară poate fi numai aceea că trebuie să ne aliniem și mai îndeaproape în Europa”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

9 + 7 =