Caută
Close this search box.

Primul summit Trump-Putin supravegheat de Occidentul agitat

După luni de schimburi de complimente reciproce, Donald Trump și Vladimir Putin se întâlnesc luni pentru primul lor summit, un potențial câmp politic minat acasă pentru președintele SUA, dar o victorie geopolitică pentru omologul său rus, relatează Reuters.

Nici una dintre părți nu se așteaptă la descoperiri importante din discuțiile din capitala finlandeză dincolo de cuvintele calde, un acord pentru a începe repararea relațiilor SUA-Rusia afectate și poate o înțelegere pentru a începe discuțiile cu privire la chestiuni precum controlul armamentului nuclear și Siria. Cei doi bărbați, care și-au lăudat reciproc calitățile de lider, ar putea, de asemenea, să fie de acord să înceapă repopularea ambasadelor lor și să returneze proprietatea diplomatică confiscată, după un val de expulzări și acțiuni de răzbunare provocate de otrăvirea unui fost spion rus în Marea Britanie.

În fața summit-ului, ambele părți au vorbit despre acest eveniment, dar Trump a spus pentru CBS că are „așteptări scăzute”, iar John Bolton, consilierul pentru securitate națională al lui Trump, a afirmat că „în această săptămână” Statele Unite nu urmăresc rezultate „concrete” și că întâlnirea ar fi „nestructurată”. „Putin are mai puțin de pierdut și mai mult de câștigat, pentru că nu are o opoziție internă sau un potențial legiuitor ostil și nu începe să fie cercetat ca Trump. Dar, dacă vă uitați la mass-media din SUA, acestea se concentrează în cea mai mare parte pe potențialele riscuri. Nimeni nu crede cu adevărat că orice lucru bun poate ieși din acest summit.

O probă asupra acuzațiilor de amestec rusesc în alegerile prezidențiale din 2016 din SUA a întunecat președinția lui Trump. Acesta a negat orice coluziune cu rușii prin campania sa, iar Rusia neagă că a fost amestecată.

Summit-ul de la Helsinki este capul unei călătorii de aproape o săptămână pentru Trump, în timpul căreia a înfruntat îndoielile cu privire la angajamentul său față de alianța militară a NATO, așa-numita relație specială a Washington-ului cu Marea Britanie și relațiile SUA cu Uniunea Europeană pe care le-a numit „un dușman” în termeni comerciali. În acest context înclinând incertitudinea cu privire la ceea ce putea face sau spune Trump, summit-ul lui cu Putin, care va include o sesiune tête-à-tête cu liderul rus cu doar interpreți prezenți, îngrijorează aliații americanilor și politicienii SUA de frica unor concesii grăbite.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri