Caută
Close this search box.

Raport „Washington Post”: Coreea de Nord ascunde activitățile nucleare

Coreea de Nord, care a promis Statelor Unite la un summit istoric să se îndrepte spre denuclearizare, încearcă în prezent să ascundă activitățile nucleare, potrivit rapoartelor publicate sâmbătă de „Washington Post”, informează AFP.

Indici obținuți după summit-ul de la 12 iunie dintre președintele american Donald Trump și liderul nord-coreean, Kim Jong-un tind să arate existența unor locuri de producție secrete și dezvoltarea de metode de ascundere a fabricării armelor nucleare, scrie ziarul, citând oficialii americani vorbind cu condiția anonimatului. Potrivit acestor surse citate de „Washington Post”, Coreea de Nord intenționează să păstreze o parte din stocul său de materiale nucleare și siturile sale de producție. Acest lucru ar însemna că Phenian-ul intenționează să-și continue programul nuclear, în timp ce promite Washington-ului să se îndrepte spre denuclearizare.

La summit-ul din 12 iunie din Singapore, Kim sa angajat să „acționeze în direcția” denuclearizării peninsulei coreene. Dar modalitățile unei asemenea denuclearizări nu au fost clar definite. Summit-ul nu a dus la un calendar clar pentru dezmembrarea arsenalului nuclear din Coreea de Nord.

În cursul săptămânii, postul de televiziune american NBC a susținut că Phenian-ul își crește producția de combustibil nuclear pentru arme atomice în câteva locuri ascunse. Citând oficialii de informații anonime, NBC a declarat că Coreea de Nord intenționează să „scoată orice concesii” din SUA în loc să renunțe la armele nucleare. „Nu există dovezi că (nord-coreenii) își reduc stocurile sau își opresc producția nucleară”, a declarat un oficial american citat de NBC. „Există dovezi absolut neechivoce că încearcă să înșele Statele Unite”, a declarat oficialul, deși Coreea de Nord și-a încetat testările nucleare și testele cu rachete balistice timp de mai multe luni.

Situl de referință privind studiul Coreei de Nord, 38 Nord, a anunțat miercuri, pe baza imaginilor prin satelit, că Phenian a continuat să funcționeze la fabrica de îmbogățire și a îmbunătățit centrul de cercetare. Cu toate acestea, avertizează 38 Nord, această lucrare „nu ar trebui să fie văzută” în legătură cu „promisiunea nord-coreeană a denuclearizării”. Se poate aștepta, conform acestui sit specializat, că echipele nucleare „fac ca de obicei în timp ce așteaptă ordine specifice din Phenian”. Luna trecuta, Coreea de Nord a aruncat în aer Punggye-ri, singurul sit de testare nucleară, unde a efectuat cele șase teste atomice, un gest de bunavoință înainte de summit-ul cu Statele Unite.

Secretarul de Stat al SUA, Mike Pompeo, care s-a întâlnit deja de două ori cu Kim în Phenian, a declarat recent că intenționează să se întâlnească din nou pentru a discuta detaliile dezarmării Coreei de Nord. El a spus că Kim Jong-un a fost serios în legătură cu acest obiectiv al denuclearizării. „Sunt multe lucruri care se întâmplă aici și acolo, echipa mea lucrează deja la acest lucru și mă voi întoarce în Phenian după mult timp”, a spus Pompeo. „Trebuie încă să definim toate lucrurile care stau la baza angajamentelor asumate în Singapore”, a declarat șeful diplomației americane.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri