Caută
Close this search box.

Războiul comercial dintre SUA și China ia amploare

Statele Unite ale Americii și-au intensificat războiul comercial cu China, enumerând produse suplimentare în valoare de 200 de miliarde de dolari, pe care intenționează să pună tarife în septembrie, informează BBC.

Mișcarea vine la doar câteva zile după ce cele două țări au impus tarife de peste 34 miliarde dolari pentru produsele celeilalte. Președintele Donald Trump a amenințat deja că va impune taxe suplimentare împotriva Chinei dacă vor fi riposte. Lista cuprinde mai mult de 6.000 de articole, inclusiv produse alimentare, minerale și bunuri de consum, cum ar fi genți de mână. Publicul va putea până la sfârșitul lunii august să comenteze lista înainte ca noile tarife – care vor fi impuse la 10% – să intre în vigoare.

Piețele bursiere din Asia au scăzut drastic la începutul tranzacționării pe fondul intensificării tensiunilor comerciale dintre cei doi giganți economici. În China, indicele Hang Seng al Hong Kong-ului a scăzut cu 2%, în timp ce Shanghai Composite a scăzut cu 1,8%. Indicele japonez de referință Nikkei 225 a vărsat 1,7%.

Casa Albă declară că tarifele reprezintă un răspuns la practicile comerciale neloiale ale Chinei. Statele Unite doresc ca China să oprească practicile care presupun că încurajează transferul proprietății intelectuale – design și idei de produse – companiilor chineze, cum ar fi cerințele pe care companiile străine le împărtășesc cu partenerii locali pentru a accesa piața chineză. Reprezentantul comercial al SUA, Robert Lighthizer, a declarat că nu există „nici o justificare” pentru represaliile Chinei. „Ca și în trecut, Statele Unite sunt dispuse să se angajeze în eforturi care ar putea duce la rezolvarea preocupărilor noastre legate de practicile comerciale inechitabile ale Chinei și a deschiderii pieței chineze pentru bunurile și serviciile americane”, a spus el. „Între timp, vom rămâne vigilenți în apărarea capacității lucrătorilor și a întreprinderilor noastre de a concura pe o bază echitabilă și reciprocă”.

Neliniște și precauții

Multe companii din SUA se opun utilizării de către administrație a tarifelor împotriva Chinei, declarând că riscă să afecteze afacerile și economia, fără a schimba comportamentul. În plus față de tarifele de 34 de miliarde de dolari care au intrat în vigoare vineri, Casa Albă a declarat că va completa tarifele cu alte 16 miliarde de dolari. Președintele Trump a sugerat că acestea ar putea intra în vigoare la sfârșitul acestei luni. În total, noile taxe de import pe care președintele Trump amenință să le impună sunt aproape egale cu valoarea exporturilor totale de bunuri ale Chinei către SUA, în valoare de peste 500 de miliarde de dolari anul trecut. „Este o situație dificilă pentru o serie de companii. Ele sunt din ce în ce mai îngrijorate de ce se întâmplă”, a declarat Ed Brzytwa, directorul comerțului internațional al Consiliului American pentru Chimie, care reprezintă companiile chimice, după ceau fost anunțate cele mai recente măsuri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri