Caută
Close this search box.

Războiul comercial persistă, G20 într-o alertă în creștere

Războiul comercial dintre marile puteri continuă și G20 a reiterat duminică, în Buenos Aires, teama că acesta afectează creșterea la nivel mondial și a solicitat un dialog, în timp ce SUA rămân ferme cu privire la suprataxe sau amenințările cu sancțiuni, informează AFP.

Cele 20 de țări cele mai industrializate ale lumii au declarat duminică că creșterea globală a fost „robustă“, dar este amenințată „pe termen scurt și mediu (…) de creșterea tensiunilor comerciale și geopolitice”. Comunicatul final al G20 privind Finanțele, întrunit sâmbătă și duminică, în Buenos Aires, de asemenea, subliniază „necesitatea de a consolida dialogul și acțiunile de reducere a riscurilor și de consolidare a încrederii”.

După impunerea de taxe vamale la oțel și aluminiu destinat în primul rând Chinei, care a dat foc la pulbere, Statele Unite amenință să suprataxeze importurile europene de automobile, să sancționeze țările care fac comerț cu Iranul, promițând să-și limiteze drastic achizițiile de produse chinezești.

La Buenos Aires, secretarul Trezoreriei americane, Steven Mnuchin, a ratificat politica controversată și a declarat că nu a existat nici o postură protecționistă din partea țării sale.

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, urmează să meargă la Washington miercuri cu comisarul pentru comerț, Cecilia Malmstrom, pentru discuții, în speranța unei scutiri europene.

Europa, aliat hărțuit

Comisarul european pentru afaceri economice, Pierre Moscovici a declarat duminică că țările europene „au vrut să ocupe un statut de aliat, nu un dușman, ci un aliat“, luând intenționat cuvântul folosit de către președintele Donald Trump, care a numit anterior europenii drept „dușmani” criticând politica lor monetară și după ce i-a amenințat că va suprataxa produsele europene. „Uniunea Europeană nu este cu siguranță responsabilă pentru marile dezechilibre comerciale. Ne vizează cu siguranță inadecvat“, a declarat comisarul european.

Într-un tête-à-tête cu Washington-ul, Franța se postează ca lider al unei Europe unite cu privire la problema comerțului și s-a manifestat ferm împotriva „brutalității și legii junglei“, impuse de la Washington, a declarat ministrul francez Economie și Finanțe, Bruno Le Maire. „Refuzăm să negociem cu un pistol la cap. Statele Unite trebuie să facă un pas pentru a declanșa o de-escaladare, și aranja toate astea“, a spus el.

Potrivit unei surse europene, care a solicitat anonimatul, Steven Mnuchin a dat în Buenos Aires „impresia că americanii caută o cale de ieșire din războiul comercial“ văzând că situația nu poate dura.

Directorul FMI, Christine Lagarde, a declarat că războiul comercial care s-a amplificat în ultimele luni ar putea reduce creșterea globală cu 0,5 puncte pe an. La sfârșitul G20, a cerut „soluționarea litigiilor comerciale prin cooperare internațională”.

Washington vs. „ceilalți”

Steven Mnuchin a monopolizat atenția G20. El a cerut Chinei și UE să facă concesii pentru a realiza o relație mai echilibrată, după declarațiile lui Donald Trump, care a tratat ca „dușmani“ comerciali Beijing-ul, Bruxelles-ul și Moscova. În fața Chinei, Statele Unite au un deficit comercial de 376 miliarde USD în 2017 și intenționează să le reducă. Administrația Trump a amenințat că va impune taxe punitive asupra tuturor importurilor din China, care s-au ridicat la 500 miliarde de dolari în 2017. În conferința de presă G20 de încheiere, Mnuchin a spus să vrea „un comerț mai echilibrat“ și a cerut să aibă „același acces pentru companiile americane din China, de care se bucură de companiile chineze din Statele Unite ale Americii.“

Beijing-ul acuză Washington-ul că dorește să declanșeze „cel mai rău război comercial din istoria economică” și a reacționat impunând noi impozite pe produsele americane. Părțile au campat pe pozițiile lor din Buenos Aires. În fața poziției americane de la Washington, cele mai multe alte țări sunt adepți ai multilateralismului.

Comunicatul final raportează, de asemenea, progresele înregistrate în activitatea de impozitare a comerțului digital și gestionarea cripto-activelor. Summit-ul șefilor de stat din G20 va avea loc la sfârșitul lunii noiembrie în Buenos Aires și Donald Trump va merge acolo, a asigurat secretarul Trezoreriei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri