Caută
Close this search box.

Revocarea lui Kovesi dezbătută în presa străină

Guvernul român de stânga a obţinut plecarea şefei parchetului anticorupţie DNA Laura Codruţa Kovesi, revocată luni de către şeful statului, care s-a opus mult timp destituirii acestei magistrate, devenite imaginea puterii judiciare în această fostă ţară cuministă, comentează AFP.

Mai exact, coaliţia guvernamentală urma să discute luni despre o eventuală destituire a preşedintelui Klaus Iohannis (centru-dreapta), căruia îi reproşează amânarea revocării lui Kovesi. ”Preşedintele român a semnat astăzi decretul de revocare a Laurei Codruţa Kovesi”, a anunţat o purtătoare de cuvânt a preşedintelui Iohannis Mădălina Dobrovolschi.

Seful statului roman s-a conformat astfel unei hotărâri a Curţii Constituţionale române care l-a îndemnat, la sfârşitul lui mai, să îşi ridice votul de veto în cazul revocării procurorului cerut de Guvern, în pofida protestelor opooziţiei şi comunităţii internaţionale.

Considerată de către susţinătirii săi drept un simbol al luptei împotriva corupţiei în România, Kovesi, în vârstă de 44 de ani, se afla în post din 2013. Ea a fost confirmată în funcţie în 2016 de către Iohannis, într-un ultim mandat de trei ani.

Această magistrată se află de mai multe luni în colimatorul Guvernului social-democrat, căruia i-a criticat reformele controversate ale sistemului judiciar. Ministrul Justiţiei Tudorel Toader a deschis în februarie procedura vizând revocarea sa, acuzând-o că a ”încălcat Constituţia” şi ”dăunat imaginii” României în străinătate.

La sfârşitul lui februarie, Kovesi a anunţat că, în pofida unor ”atacuri fără precedent” din partea Guvernului, parchetul său a trimis în tribunale, în 2017, 1.000 de persoane, inclusiv trei miniştri, cinci deputaţi şi un senator.

România, în zodia protestelor

Mii de manifestanţi au defilat în România în semn de solidaritate cu procurorul, mai scrie agenţia franceză, preluată de presa franceză, inclusiv de ziarul Le Monde. 

Iohannis a dat-o afară pe Kovesi în urma unor acuzaţii de abatere şi incompetenţă formulate împotriva acesteia de ministerul de resort, dar a îndemnat la continuarea luptei împotriva corupţiei, relatează THE ASSOCIATED PRESS.

Guvernul a fost criticat de UE şi CoE în legătură cu reforma sa judiciară controversată şi o consolidare a controlului politic asupra procurororilor şi judecătorilor, notează euobserver.com. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri