Italia, ţară în declin demografic, are nevoie de imigranţi pentru a-şi plăti pensionarii, a afirmat Tito Boeri, preşedintele Institutului pentru Securitate Socială, afirmaţie care a stârnit furia ministrului italian de interne Matteo Salvini.

Prin reducerea fluxurilor de migranţi, ‘noi vom pierde în cinci ani o populaţie care echivalează astăzi cu un oraş precum Torino’, adică ‘700.000 de persoane sub 34 de ani, în decurs de o legislatură’, care durează în Italia cinci ani, a afirmat Boeri în faţa Camerei Deputaţilor.

În faţa acestui declin demografic, ‘de care nimeni nu pare să se îngrijoreze în Italia’, el a recomandat menţinerea unui flux migratoriu legal, singurul care va ar permite, în opinia sa, asigurarea unui echilibru al fondurilor pentru pensionari. Cu atât mai mult, a atenţionat el, cu cât reforma propusă de noua majoritate parlamentară, formată din partidul Liga (extrema dreaptă) al lui Matteo Salvini şi Mişcarea 5 Stele (M5S, antisistem) pentru facilitarea pensionărilor, riscă de asemenea să coste mult.

Reforma preconizată de noul guvern va costa între 18 şi 20 de miliarde de euro, a atenţionat preşedintele INPS, în opinia căruia ar fi mai bine să fie relaxată vechea lege, zisă Fornero, care a redus substanţial vârsta de pensionare şi pe care noul guvern vrea să o abolească. ‘Istoria recentă a tinerilor din ţara noastră este cea a unei inexorabile revizuiri în scădere a aşteptărilor lor’, a declarat Boeri. ‘Iar una dintre aceste deziluzii este de a se trezi mereu, indiferent de rezultatul votului, cu un guvern care propune să intervină în favoarea pensionarilor’, a deplâns el. Boeri a asigurat, de asemenea, că economia italiană are nevoie de o mână de lucru a imigranţilor pentru a asigura unele sarcini (muncitor agricol, infirmieră, etc) pe care italienii nu vor să le preia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

5 + 9 =