Caută
Close this search box.

SUA renunță treptat la principiul său privind denuclearizarea în timp ce Pompeo se pregătește pentru mai multe discuții nucleare cu Phenian-ul

mike pompeo

Statele Unite par să fi renunțat la o abordare „totul sau nimic” a denuclearizării nord-coreene, deoarece secretarul de stat american Mike Pompeo se pregătește să se îndrepte înapoi în Coreea de Nord în această săptămână, sperând să ajungă la un acord privind foaia de parcurs pentru dezarmarea nucleară nord-coreeană, informează Reuters.

Pompeo va petrece o zi și jumătate în Coreea de Nord vineri și sâmbătă cu privire la cea de-a treia călătorie a țării în acest an și prima sa după un summit fără precedent între președintele Donald Trump și liderul nord-coreean, Kim Jong-un. Aceasta va fi prima oprire a lui Pompeo în țara, cu care Statele Unite au rămas din punct de vedere tehnic în război după războiul coreean 1950-1953, sa încheiat într-un armistițiu, nu printr-un tratat de pace.

La summit-ul de la Singapore, Kim a făcut un angajament larg de a „lucra la denuclearizarea Peninsulei Coreene”, dar nu a făcut nici o mențiune despre cum și când Phenian-ul ar putea renunța la un program de arme nucleare care amenință Statele Unite și aliații săi.

În prezent, oficialii americani au încercat să încheie un acord pe care criticii îl spun că nu are nici o legătură cu substanța și o hartă a unui traseu către o înțelegere care ar putea trăi până la imaginea entuziastă a lui Trump a rezultatului summit-ului. Dar oficialii SUA, care au vorbit cu condiția anonimatului, au spus că nu au existat semne de progres și puține semne în ceea ce privește definirea termenilor cheie ai vreunui acord. Ceea ce a fost văzut în schimb este o înmuiere aparentă în abordarea administrației Trump, în ciuda faptului că oficialii americani spun că sunt evaluări ale serviciilor de informații care declară că Coreea de Nord continuă să înșele Washington-ul de programele sale de arme.

Administrația Statelor Unite a cerut anterior ca Coreea de Nord să fie de acord să renunțe la întregul său program nuclear înainte de a se putea aștepta la orice scutire de la sancțiunile internaționale dure. Înainte de Summit-ul de la Singapore, Pompeo a spus că Trump va respinge orice altceva decât „denuclearizarea completă, verificabilă și ireversibilă”. Dar, după discuțiile de duminică dintre trimisul american Sung Kim și omologii nord-coreeni pentru a stabili ultima vizită a lui Pompeo în Phenian, această mantra apare dintr-o dată dispărută din lexiconul Departamentului de Stat american. Se spune că presiunea va rămâne până când Coreea de Nord denuclearizează, dar în declarațiile din această săptămână, a redefinit obiectivul SUA ca „denuclearizarea finală, complet verificată așa cum a fost de acord cu președintele Kim”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri