Caută
Close this search box.

Summit NATO: Trump sprijină articolul 5 al tratatului organizației dar dorește mai multe cheltuieli din partea aliaților

Președintele Donald Trump va declara probabil sprijinul Statelor Unite în ceea ce privește doctrina comună de apărare a NATO, solicitând totodată angajamente sporite din partea aliaților organizației la summit-ul de la Bruxelles, a declarat marți un oficial al administrației, relatează Reuters.

Trump a sosit marți seara la Bruxelles pentru ceea ce se pare a fi o zi imprevizibilă de discuții miercuri cu liderii Organizației Tratatului Atlanticului de Nord, dată fiind atitudinea sa volatilă față de aliații despre care el crede că nu contribuie suficient la apărarea colectivă. El a petrecut ore întregi în cadrul Air Force One în timpul zborului spre Bruxelles, dezbătând cu subordonații săi cum să-i facă pe aliații NATO să contribuie la bugetul alianței cu mai multe cheltuieli de apărare, a spus oficialul. Cu puțin timp înainte de debarcare, Trump a scris pe Twiter o postare prin care și-a exprimat frustrarea: „Multe țări din NATO, pe care ne așteptăm să le apărăm, nu numai că nu își îndeplinesc angajamentul actual de 2% (care este scăzut), dar sunt delincvente de mulți ani în plățile care nu au fost făcute. Vor rambursa SUA?”

În cadrul unui acord din 2014, fiecare stat membru trebuie să stimuleze cheltuielile militare până la 20% din produsul intern brut până în 2024. Dar diplomații NATO spun că doar două treimi dintre cei 28 de aliați, cu excepția Statelor Unite, au un plan realist de a atinge acest nivel până atunci. Statele Unite au cheltuit 3,57% din PIB pentru apărare în 2017. Totuși, oficialul administrației a spus că Trump va reitera sprijinul acordat de Statele Unite pentru articolul 5 din Tratatul NATO, o dispoziție care înseamnă că un atac împotriva unui aliat este considerat un atac împotriva tuturor.

Trump a alarmat aliații în timpul unei vizite la Bruxelles, anul trecut, când nu a menționat în mod explicit susținerea din partea Statelor Unite pentru articolul 5, dar adjuncții au afirmat mai târziu că sprijinul SUA a fost asumat și nu trebuie menționat. Oficialul a declarat că Trump intră în summit-ul NATO căutând angajamente ale aliaților să-și mărească cheltuielile de apărare și că reacția lui depinde de cum vor decurge întâlnirile sale inițiale cu liderii NATO.

Agenda încărcată

După întâlnirea cu liderii NATO, Trump urmează să plece la Londra pentru discuții cu premierul britanic Theresa May, câteva zile după ce cabinetul său a fost lovit de două demisii majore asupra problemei Brexit. El se va opri apoi luni, la Helsinki, pentru discuții cu președintele rus Vladimir Putin, despre care oficialii americani cred că ar dori să profite de diviziunile din cadrul NATO. „Așa că am NATO, am Marea Britanie, care este într-o oarecare măsură tulburată, și îl am Putin. Sincer, Putin poate fi cel mai ușor dintre toți. Cine s-ar gândi?” a declarat Trump reporterilor la Washington înainte de a pleca.

Mulți membri ai Congresului, inclusiv unii dintre colegii republicani ai lui Trump, au căutat să-i liniștească pe aliații nervoși în ceea ce privește unele dintre declarațiile lui Trump, deoarece Washington-ul are încă un sprijin puternic pentru aliații tradiționali, cum ar fi partenerii NATO. Senatorul american Senatorul Bob Corker din Tennessee, un republican care prezidează Comitetul de Relații Externe al Senatului, a spus că speră ca Trump sa nu mai repete cazul de la summit-ul G7 din Quebec City, când cererile sale de reducere a surplusurilor comerciale cu Statele Unite au determinat o dezbatere amară cu aliații. „Sper că semnalele corecte vor fi trimise NATO în avans. Sper că nimic nu se întâmplă așa cum s-a întâmplat la G7”, a declarat Corker pentru Reuters.

Un răspuns

  1. POILITICA MARE, TATĂ, POLITICA MARE! NOI ÎNVÂRTIM DOVLEACUL ÎN BATĂTURA PROPRIE ȘI PE ĂLA FĂRĂ PREA MARE FOLOS. CE SĂ ZICEM? PARLAMENTARI „LUMINATI”, DIN „HARIPA DRAGNEEA” A POLITICII ROMÂNEȘTI ÎIBAGĂ ȘI-I SCOATE PE AMERICANI IN AIA A MĂ-SII TOATĂ ZIUA ȘI ASTA MĂ FACE SĂ MĂ ÎNTREB CUM NE-OM MAI INTALNI CU EI PE ACOLO PE LA ACESTE REUNIUNI? DAR SĂ NE LĂMURIM. ACOLO SE ÎNTÂLNEȘTE NU JOHANIS, RESTUL (NEA MELE SAU ALȚI CĂ___ȚI CARE ÎN LOC SĂ PUTĂ, VOR SĂ F__Ă) STĂ ACASĂ ȘI MĂNÂNCĂ SEMINȚE PRIN FOSTELE REȘEDINȚE DE VARĂ ALE FOSTULUI PCR (ȘI NU ALE LUI CEAȘCĂ, CUM ERONAT SE SPUNE), GÂNDIND PE CINE SĂ MAI FRIGĂ ȘI CUM SĂ PUNĂ ÎN PRACTICĂ „PORUNCILE VECHILOR STĂPÂNI”, CEL OTOMAN ȘI CEL RUS” CARE NU NE LASĂ, DOMN’LE NIC MORȚI.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri