Caută
Close this search box.

Tabăra de vară ARCS în America

Ateliere de limbă, identitate națională și cultură română pentru copiii din Seattle

Asociația Culturală ”Control N” se alătură American Romanian Cultural Society din Seattle (ARCS) în organizarea primei tabere de vară pentru copiii români din Statele Unite.

Vara aceasta ”Asociația Culturală Control N” demarează un parteneriat educațional cu ”American Romanian Cultural Society” (ARCS), care are ca scop reconectarea copiilor din diaspora de pe coasta de vest a SUA la valorile culturii și identității românești.

ARCS Summer Camp va  avea loc în perioada 23 iulie – 5 august 2018 la University of Washington. Cei 20 de participanți cu vârste între 8 și 16 ani vor lucra sub îndumarea regizoarei Iulia Rugină și a actriței Ioana Flora, explorând istoria, geografia, folclorul, gastronomia, arta și tradițiile românești. Pe lângă portofoliul în cinematografie Iulia Rugină și Ioana Flora au o vastă experiență în activități educative, training-uri, cursuri și ateliere în domeniul teatrului și filmului.

Printr-un tip de educație non-formală (joc, teatru, film, pictură, dans), proiectul are ca obiectiv principal asumarea apartenenței la identitatea românească prin asimilarea emoțională a valorilor naționale și consolidarea comunității de români din zonă. Până la finalul taberei, copiii vor realiza 5 filme de scurt metraj prezentând România văzută prin ochii lor. Întregul proces va fi documentat într-un film de 15 minute, care va fi proiectat publicului din Seattle în data de 5 august 2018.

În lipsa unui sprijin financiar din partea instituțiilor românesti, costurile pentru organizarea taberei vor fi suportate de American Romanian Cultural Society și de comunitatea românească din Seattle. Asociația Culturală Control N contribuie cu experiența de organizare, promovare și metodologie. De asemenea, cei  doi traineri vor activa ca voluntari.

American Romanian Cultural Society are ca misiune promovarea culturii și tradițiilor românești, organizarea evenimentelor de consolidare a comunității prin educație, arte vizuale, film și literatură. Printre cele mai importante proiecte ARCS se numără Festivalul de Film Românesc, fondat în 2014, în parteneriat cu Seattle International Film Festival și Institutul Cultural Român. ARCS organizează expoziții de fotografie și artă plastică, concerte de muzică clasică și jazz, precum și lansări de carte, programe de educație (Romanian in High School și Club Piticot).

Asociația Culturală Control N a fost fondată în 2009 de Oana Răsuceanu (scenarist), Ana Agopian (scenarist) și Iulia Rugină (regizor de film), cu scopul de a înlesni accesul la educația cinematografică în România, de a crea punți între artiștii locali și internaționali, de a sprijini debutul artistic și manifestările creative în zona artelor performative. De-a lungul celor 9 ani de activitate, Asociația Culturală Control N a devenit unul dintre dintre cei mai activi organizatori de evenimente culturale în zona filmului, teatrului, dansului, fotografiei și scrierii creative. Cursurile, atelierele de creație, conferințele și masterclass-urile organizate (care au adunat aproximativ 1300 de participanți, provenind din toate domeniile artelor vizuale) au fost completate de proiecte internaționale realizate cu parteneri din Italia, Franța, Belgia și Polonia, susținute de organisme precum Centrul Național al Cinematografiei, Administrația Fondului Cultural Național, Primăria Municipiului București prin ARCUB, Ministerul Culturii prin programul ACCES și Uniunea Europeană prin programul Creative Europe.

Mai multe detalii despre proiect și activitățile organizatorilor pot fi aflate pe site-urile www.controln.ro și www.arcsproject.org, desfășurarea taberei putând fi urmărită prin intermediul paginilor de Facebook ale organizatorilor:

American Romanian Cultural Society – https://www.facebook.com/ARCSPROJECT/

Asociatia Culturală Control N – https://www.facebook.com/controlN/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri