Eugen Teodorovici, ministrul Finanţelor, susţine că va avea o discuţie cu premierul Viorica Dăncilă şi cu Ionuţ Mişa, preşedintele ANAF, în legătură cu imobilului pierdut în instanţă de familia preşedintelui Klaus Iohannis.

Teodorivici afirmă că această situaţie „nu trebuie lăsată aşa” şi va trebui văzut care au fost motivele pentru care, în opinia lui, nu a fost aplicată legea de la pronunţarea definitivă a instanţei, din 2015.

Poate că cineva a avut un interes pentru a nu aplica legea într-un astfel de caz„, a afirmat Teodorovici.

El a spus că vineri ANAF a depus o cerere către Administraţia Naţională de Cadastru prin care cere intabularea imobilului.

Astăzi s-a lămurit tot. Într-un final, ANAF a trimis o cerere către Administraţia Naţională de Cadastru prin care cere intabularea imobilului lui Klaus Iohannis din Sibiu. Sunt mai mult de doi ani de zile de când instituţiile statului trebuia să pună în aplicare legea. Aceasta e doar o parte, din fericire s-a făcut o astfel de solicitare”, a declarat Teodorovici, la Antena3, conform de News.ro.

Ministrul a afirmat că, după înscrierea imobilului în Cartea Funciară, urmează notificarea preşedintelui pentru a plăti suma de peste 1,2 milioane lei încasată din chiria imobilului, plus dobânzile de la data deciziei definitive a instanţei. El a spus că, în condiţiile în care au fost începute demersurile pentru ca imobilul să treacă în proprietatea statului, preşedintele Iohannis ar putea să ceară Ministerului Finanţelor să îi indice un cont pentru a plăti banii.

Ar fi un bun exemplu pentru toţi„, a susţinut ministrul Finanţelor.

Întrebat dacă va merge până în situaţia de a pune poprire pe conturile lui Iohannis şi sechestru pe bunuri, Teodorovici a răspuns. „Da, dacă asta prevede legea, categoric da„.

Teodorovici a mai spus că, de asemenea, trebuie văzut care au fost motivele pentru care nu a fost aplicată legea de la rămânerea definitivă a deciziei, în 2015, iar imobilul nu a fost trecut în proprietatea statului.

„Legea ne obligă să nu lăsăm o astfel de situaţie fără să ştim care au fost motivele pentru care nu a fost aplicată legea de la rămânerea definitivă a deciziei, în 2015. Trebuie să avem o situaţie foarte clară cu toate etaple parcurse de la ultuima decizie definitivă a instanţei, ce au facut direcţiile juridice din Finanţe, din ANAF, ce au făcut miniştrii de Finanţe, şefii ANAF. Poate că cineva a avut un interes pentru a nu aplica legea într-un astfel de caz”, a declarat Teodorovici, conform aceleaşi surse.

De asemenea, ministrul Finanţelor a spus că va avea o discuţie cu şeful ANAF, care invoca lipsa unui document de la minister pentru a cere intabularea imobilului în Cartea Funciară, şi cu premierul Viorica Dăncilă.

Săptămâna viitoare, se va discuta la nivelul premierului. (…) Vreau să discut cu premierul şi cu şeful ANAF situaţia aceasta, pentru că românii pot vedea că statul nu şi-a făcut treaba”, a afirmat Teodorovici.

Disputa

Eugen Teodorovici şi Ionuţ Mişa, preşedintele ANAF, au intrat într-o dispută privind casa din Sibiu pierdută în instanţă de familia preşedintelui Klaus Iohannis.

Teodorivici spuna că aşteaptă motivul legal pentru care ANAF nu a cerut la Cartea Funciară ca imobilul să treacă în proprietatea statului, iar Mişa i-a răspuns că ANAF nu poate executa o creanţă dacă nu primeşte un titlu de la Ministerul Finanţelor.

ANAF, pentru a executa o creanţă, trebuie să aibă un titlu. Până în momentul de faţă, ANAF nu a primit de la Ministerul Finanţelor un titlu pe care, ulterior, să-l execute. Un titlu care să ateste că statul român este proprietarul acestui imobil. Dacă ANAF va primi o adresă scrisă şi un mandat de la Ministerul Finanţelor să execute (…) eu vă asigur 100% că va îndeplini toate cerinţele legale”, a declara joi Ionuţ Mişa, la Antena3.

După această afirmaţie, Teodorovici a intervenit şi a spus că Mişa are obligaţia să-i spună care este temeiul legal pentru care nu a cerut la Cartea Funciară ca imobilul să treacă în proprietatea statului şi a lăsat să se înţeleagă că, în caz contrar, îl va demite.

Casa din Sibiu

Klaus Iohannis şi soţia sa, Carmen Iohannis, au pierdut definitiv casa din strada Nicolae Bălcescu numărul 29 din Sibiu, unde funcţionează sediul unei bănci, în noiembrie 2015, în urma unei decizii a Curţii de Apel Braşov, după un proces care a durat mai mult de 16 ani.

La începutul lunii iulie, Liviu Dragnea, preşedintele PSD, a transmis preşedintelui ANAF şi ministrului Finanţelor întrebarea dacă ”au de gând să recupereze sutele de mii de euro de la domnul preşedinte Iohannis”.

„Îi întreb public”

Atunci, Liviu Dragnea spunea în faţa camerelor de luat vederi: „Eu îl întreb şi acum pe domnul Misa, care este preşedintele ANAF, dacă această instituţie, precum şi uneori Ministerul de Finanţe, au de gând să recupereze sutele de mii de euro de la domnul preşedinte Iohannis. Îi întreb acum, public, dacă au atât de mulţi bani la buget şi nu au nevoie de ei, poate dăm drumul la o amnistie fiscală, dacă sunt prea mulţi bani şi nu mai au loc în cuferele de la Trezorerie sau de la domnul Mavrodin

(Valentin Mavrodin, fost şef al Trezoreriei, actual secretar de stat în Ministerul Finanţelor Publice – n.n.)

Îi întreb şi eu, nu vreau să îi întreb la telefon, îi întreb public, pentru că este o întrebare pusă de multe ori, pusă în studiourile de televiziune, la care văd că nu răspunde nimeni. E făcută şi plângerea penală împotriva domnului Iohannis şi nu numai, bineînţeles o minge de ping pong între DNA, Parchetul de la Sibiu şi apoi la DNA, pentru că le e frică…”, afirma Dragnea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

6 + 7 =