Caută
Close this search box.

Tragedie la mina din Lupeni. Un miner a murit. Activitatea minei va fi oprită

Tragedie la mina din Lupeni, miercuri dimineața, când doi mineri au fost blocați în subteran din cauza unei surpări de pământ. Potrivit ISU Hunedoara, unul dintre mineri a murit.

Primul miner surprins de surparea de pământ din Mina Lupeni a ieşit pe picioarele lui la suprafaţă, iar echipajele medicale îl evaluează. Cel de-al doilea miner a murit, el fiind scos din subteran fără semne vitale. ”Minerul, în vârstă de 42 de ani, a fost declarat decedat de medicul de medicină legală prezent la faţa locului. Celălalt miner, de 33 de ani, a ieşit pe picioarele lui conştient şi cooperant fara traumatisme”, precizează ISU.

Foto: ISU Hunedoara

Ministrul Energiei, Anton Anton, a reacţionat după tragedia petrecută în subteran, pe pagina de facebook a instituției: „Am primit cu profund regret vestea decesului unuia dintre minerii implicaţi în accidentul de astăzi de la Mina Lupeni. În aceste clipe grele doresc să transmit condoleanţe familiei şi putere de a trece peste un moment atât de greu. Activitatea minieră este una dintre cele mai periculoase peste tot în lume, munca în subteran fiind zguduită de astfel de evenimente ca cel de astăzi. Ministerul Energiei a evaluat starea tehnică a minei Lupeni dar şi dificultăţile economice de acolo. Ca atare, am renotificat Comisia Europeană şi aceasta a avizat programul propus de noi pentru închiderea minei Lupeni. La finalul acestui an va fi oprită definitiv activitatea de extracţia de cărbune pentru ca, până în 2024, să fie realizate lucrările de ecologizare şi închidere a acestei mine. Conform legii minelor sunt asigurate toate sumele necesare pentru întregul proces. Aşteptăm concluziile Corpului de Control privind împrejurările în care s-a produs accidentul de astăzi. Am luat decizia de a trimite Corpul de Control imediat după producerea surpării din mina Lupeni”, a precizat ministrul Energiei, Anton Anton.

Foto: ISU Hunedoara

Miercuri, în jurul orei 8, la EM Lupeni, în abatajul cu banc subminat pan.9, strat 3, bl.V, o echipă de muncitori din cadrul sectorului I producţie care executau operaţiuni specifice pentru avansarea abatajului a fost surprinsă de o surpare. În urma acesteia, minerul şef de schimb Duleanţu Bolosin Gabriel Lucian a fost accidentat şi în momentul de faţă echipele de salvatori derulează manevrele de resuscitare (n.r.: bărbatul a murit). Al doilea lucrător, ajutorul miner Bărbat Raul, nu a fost afectat de surpare, el fiind în drum spre suprafaţă unde va fi evaluat din punct de vedere al stării de sănătate”, a informat conducerea Complexului Energetic Hunedoara.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri