Caută
Close this search box.

Trump amenință impozitele punitive de 505 miliarde de dolari pe produsele chinezești importate

Președintele american, Donald Trump, a declarat că este gata ca vineri să introducă impozite punitive pe toate produsele chineze importate de Statele Unite, dacă este necesar, relatează AFP.

„Sunt gata să mă ridic până la 500”, a declarat Trump pentru televiziunea CNBC, o aluzie la produsele chinezești importate de Statele Unite în valoare de 505,5 miliarde de dolari în 2017. „Nu o fac în scopuri politice, fac asta pentru a face ceea ce este bun pentru țara noastră ”. „China ne păcălește de mult timp”, a adăugat el.

După ce a impus taxe de import la mașini de spălat, panouri solare, oțel și aluminiu la suma de 34 de miliarde de dolari în totalul produselor chinezești, Washington-ul a anunțat pe 10 iulie o nouă listă de produse vizate, care include mărfuri chinezești în valoare de 200 miliarde de dolari. În total, 250 de miliarde de dolari în produse chinezești importate în Statele Unite ar putea fi afectate acum: 50 de miliarde de dolari inițial (cele 34 de miliarde deja vizate și 16 miliarde care vor fi în curând dezvăluite) și 200 de miliarde anunțate recent. În plus față de un deficit comercial amețitor, Washington-ul acuză Beijing-ul de „furtul” drepturilor de proprietate intelectuală, barierele netarifare și transferurile tehnologice impuse atunci când se formează societăți mixte cu chinezi.

Autoritățile chineze au acuzat Washington-ul că a declanșat „cel mai mare război comercial din istoria economică”. Acestea au anunțat, la 6 iulie, măsuri de represalii cu privire la importurile americane de 34 miliarde de dolari, inclusiv carnea de porc și soia. Beijing a raportat, de asemenea, depunerea „imediată” a unei plângeri suplimentare împotriva Statelor Unite către Organizația Mondială a Comerțului (OMC). „Nu vreau să se teamă”, a spus președintele american, din nou despre chinezi. „Îmi place foarte mult președintele Xi (Jinping), dar este foarte nedrept”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri