Caută
Close this search box.

Trump încearcă să calmeze furtuna provocată după summit-ul cu Putin

trump

Președintele american Donald Trump a încercat, marți, să calmeze furtuna în legătură cu eșecul său de a confirma responsabilitatea președintelui rus Vladimir Putin pentru amestecul în alegerile din 2016 din SUA, spunând că a greșit în conferința de presă comună de la Helsinki, relatează Reuters.

Trump a uimit lumea luni, când s-a ferit să îl critice pe liderul rus pentru acțiunile Moscovei de a submina alegerile și a pus la îndoială agențiile americane de informații, determinând apelurile unor parlamentari americani pentru sancțiuni mai dure și alte acțiuni de pedepsire a Rusiei. „Am spus cuvântul ar fi” în loc de „nu ar fi”, a declarat Trump reporterilor la Casa Albă, la mai bine de 24 de ore de la apariția sa cu Putin. „Propoziția ar fi trebuit să fie: «Nu văd nici un motiv pentru care nu ar fi Rusia»”.

Un sondaj realizat de Reuters / Ipsos, efectuat după conferința de presă, a constatat că 55% dintre alegătorii din SUA au dezaprobat manipularea relațiilor cu Rusia, în timp ce 37% au aprobat. Trump, care a avut ocazia de a-l mustra public pe Putin în cadrul conferinței de presă de la Helsinki, a lăudat liderul rus pentru refuzul său „sigur și puternic” al concluziilor agențiilor americane de informații că statul rus a intervenit în alegeri. Stând alături de Putin la Helsinki, Trump a declarat reporterilor că nu era convins că este Moscova. „Nu văd nici un motiv pentru care ar fi”, a spus atunci Trump. Deși a făcut față presiunilor din partea criticilor, țărilor aliate și chiar a personalului său pentru a lua o linie severă, Trump nu a spus nici un cuvânt disperat în public despre Moscova cu privire la oricare dintre problemele care au adus relațiile dintre cele două puteri nucleare la cel mai mic nivel de la războiul Rece. Republicanii și democrații l-au acuzat că s-a alăturat mai degrabă unui adversar decât țării sale.

În ciuda unui interviu televizat și a numeroaselor postări pe Twitter, Trump nu s-a corectat chiar și cu 27 de ore mai târziu. Citind în principal o declarație pregătită de echipa sa, Trump a declarat marți că are o credință deplină în agențiile de informații americane și a acceptat concluziile lor. Apoi, a scos din scenariul său pentru a acoperi cine a fost responsabil pentru interferențele electorale: „Ar putea fi și alți oameni. Sunt o mulțime de oameni acolo”.

Revenirea lui cu noi declarații nu a reușit să atenueze controversa. Democrații au respins declarația lui Trump ca daune de control al politicii. „Acest lucru trebuie recunoscut pentru ceea ce este, ceea ce este pur și simplu un efort de a curăța mizeria pe care a făcut-o ieri, ceea ce depășește capacitatea oricăror declarații scurte de reparat”, a spus Adam Schiff, democratul senior al Camerei Reprezentanților din Comisia de informații. Liderului democrat al Senatului, Chuck Schumer, a declarat că comentariile lui Trump marți au fost un alt semn de slăbiciune, în special afirmația sa că „ar putea fi alți oameni” responsabili de amestecul electoral. „El a făcut o afirmație oribilă, a încercat să renunțe, dar nu a putut chiar să se retragă”, a spus Schumer în sala Senatului. „Arată slăbiciunea președintelui Trump că îi este frică să-l înfrunte direct pe domnul Putin”.

Furtuna politică asupra performanței lui Trump din Helsinki a înghițit administrația și s-a răspândit în rândul republicanilor săi, eclipsând majoritatea controverselor frecvente care au izbucnit în timpul turbulențelor timp de 18 luni al mandatului lui Trump. Senatorul majoritar al Senatului, Mitch McConnell, a declarat reporterilor că Rusia nu a fost un prieten al Statelor Unite și a avertizat împotriva repetării amestecării alegerilor în alegerile din noiembrie ale Congresului. „Sunt mulți dintre noi care înțeleg pe deplin ceea ce s-a întâmplat în 2016 și într-adevăr nu se va mai întâmpla din nou în 2018”, a spus McConnell.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri