Caută
Close this search box.

Trump îndeamnă Arabia Saudită să ridice producția de petrol „cu două milioane de barili”

Președintele american, Donald Trump, a cerut Arabiei Saudite să crească brusc producția de petrol pentru a combate creșterea costului combustibilului, relatează BBC.

Trump a declarat că a cerut regelui saudit Salman, să ridice producția de petrol cu ​​până la două milioane de barili pe zi. „Prețurile sunt [sic!] prea mari! El a fost de acord!” a adăugat președintele. Președintele american a declarat că această măsură este necesară din cauza „turbulențelor și disfuncționalităților din Iran și Venezuela”.

Prețurile petrolului au crescut săptămâna trecută, parțial datorită planurilor SUA de a reimpune sancțiunile împotriva Iranului, un mare producător de petrol. Grupul producătorilor de petrol din cadrul OPEC a convenit să crească producția, la fel ca și Rusia, dar acest lucru nu a reușit să reasigure piețele.

Agenția Saudită de Presă a confirmat că președintele Trump și regele Salman au vorbit la telefon, dând câteva detalii. Acesta a spus că au discutat despre necesitatea de a „păstra stabilitatea pieței petrolului”. Declarația nu a confirmat faptul că Arabia Saudită a fost de acord cu cifra de două milioane de barili pe zi.

Arabia Saudită este cel mai mare exportator de petrol din lume și a produs aproximativ 10 milioane de barili pe zi în luna mai. Se spune că acesta are între 1,5 milioane și două milioane de barili pe zi de capacitate neutilizată – însă experții au declarat pentru „The Wall Street Journal” că nu ar fi dorit să răspundă cererii președintelui. „Arabia Saudită nu prea vrea să depășească 11 milioane de barili pe zi și nu are intenția de a-și extinde capacitatea actuală de producție. Este costisitoare”, a declarat un oficial saudit pentru ziar.

Trump a criticat în repetate rânduri OPEC chiar dacă aliatul american Arabia Saudită este un membru de bază. La 20 aprilie, el a scris că prețurile petrolului erau „în mod artificial foarte ridicate”, spunând că nu este „bun” și că „nu va fi acceptat!”. Iranul, un alt membru al OPEC, l-a acuzat pe Trump că a încercat să politizeze grupul și a învinuit Riyadh-ul că a îndeplinit dorința SUA.

Sâmbătă, liderul suprem iranian, Ayatollah Ali Khamenei, a declarat că SUA încearcă să creeze o pană între iranieni și guvernul lor folosind „presiunea economică”. „Șase președinți americani au încercat acest lucru și au trebuit să renunțe”, a avertizat Khamenei pe site-ul său. Valoarea monedei iraniene, rialul, a scăzut din momentul în care Washington-ul s-s retras din acordul nuclear al Iranului în luna mai. La începutul acestei săptămâni, mii de comercianți de la Marele Bazar din Teheran au mers în semn de protest împotriva creșterii prețurilor și a valorii scăzute a rialului. Acesta a fost cel mai mare protest pe care orașul la văzut din 2012.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri