Caută
Close this search box.

Trump se va întâlni cu regina Elisabeta stârnind un val de nemulțumire

Donald Trump se va întâlni săptămâna viitoare cu regina Elisabeta devenind în acest fel cel de-al 12-lea președinte al Statelor Unite pe care monarhul britanic îl întâlnește în timpul celor 66 de ani de domnie, cea mai lungă domnie din istoria Marii Britanii, relatează Reuters.

În afară de Lyndon Johnson, regina Elisabeta s-a întâlnit cu fiecare lider american încă de la Harry S. Truman, dar nici o altă întâlnire prezidențială nu a generat același nivel de opoziție și controversă în Marea Britanie ca și călătoria lui Trump.

Primul ministru Theresa May i-a oferit Trump o vizită de stat – o afacere pompoasă, completată de obicei cu o călătorie cu caleașcă deschisă prin centrul Londrei și un banchet la Palatul Buckingham – când ea a devenit primul lider străin care l-a vizitat după inaugurarea sa în ianuarie 2017. Numai doi președinți americani – Barack Obama și George W. Bush – au fost invitați anterior pentru vizite de stat complete. Trump va primi o festivitate mai mică decât cea oferită inițial, dar el se va mai întâlni și cu regina Elisabeta stârnind în acest fel obiecția multor parlamentari britanici.

Interdicția de călătorie a lui Trump care vizează mai multe țări cu majoritate musulmană și reluarea unui mesaj postat de vicepreședintele partidului britanic de extremă dreaptă, care a fost închis de atunci din cauza hărțuirii religioase agravante, a condus la condamnarea răspândită în țară.

Cel mai recent, separarea copiilor migranți și a părinților la granița dintre SUA și Mexic a reiterat apelurile pentru luna mai pentru a opri vizita Trump. „Președintele Trump a închis 2000 de copii mici în cuști și refuză să-i elibereze dacă nu i se permite să construiască un zid”, a declarat parlamentarul parlamentar al muncii, Gavin Shuker. „A renunțat la Consiliul pentru Drepturile Omului al Națiunilor Unite; el a lăudat tratamentul lui Kim Jong-un față de poporului său; și a refuzat musulmanii. Ce trebuie să facă acest bărbat pentru a-și revoca invitația primului ministru?” După ce a fost invitat anul trecut, mai mult de 1,86 milioane de persoane au semnat o petiție spunând că Trump nu ar trebui să fie primit într-o vizită de stat, pentru că ar putea să o face de rușine pe regină.

Primarul din Londra, Sadiq Khan, un musulman care a fost implicat în schimburile sociale de presă cu președintele SUA, a declarat că Trump nu este binevenit în capitala britanică din cauza agendei sale divizibile și ar face față protestelor în masă pașnice. Demonstrațiile sunt într-adevăr planificate pentru săptămâna viitoare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri