Caută
Close this search box.

Tudorel Toader, criticat dur de Monica Macovei după raportul Comisiei de la Veneţia: Este cu atât mai rușinos să rămână ministru

monica macovei

Tudorel Toader este criticat în temeni duri de Monica Macovei după ce Comisia de la Veneţia şi-a publicat raportul pe Legile Justiţiei. Nu scapă criticilor nici Curtea Constituţională, care trebuie „să respecte Constituția, nu să facă pe plac unor politicieni aflați la putere.”

Recomandările Comisiei de la Veneția invalidează modificările aduse legilor justiției de coaliția toxică PSD&ALDE&UDMR și mandatul de ministru al lui Tudorel Toader, e de părere Macovei.

„Este cu atât mai rușinos pentru profesorul doctor în drept Toader să rămână ministru după ce Comisia de la Veneția cere reevaluarea modificărilor aduse legilor justiției girate de ministrul Justiției, iar Tudorel Toader este membru al acestui for.

De pildă, Comisia de la Veneția recomandă menținerea rolului președintelui și al CSM în numirea și revocarea procurorilor cu funcții de conducere, pentru a echilibra influența ministerului Justiției. Adică, procedura de numire și revocare să rămână așa cum am propus-o eu în 2005, aceea fiind cea care respectă echilibrul puterilor în stat.”, scrie Monica Macovei.

Comisia de la Veneția a remarcat încercările de trecere a procurorilor sub control politic și mai recomandă „să se reevalueze înființarea Secției speciale de anchetă pentru magistrați, să fie scoase din lege sau clarificate modificările care permit procurorilor ierarhic superiori să invalideze soluțiile procurorilor de caz pe motiv că sunt neîntemeiate, să nu se introducă restricții privind libertatea de expresie a magistraților și să se renunțe inclusiv la pensionarea timpurie a magistraților.

Recomandările din raportul preliminar al Comisiei de la Veneția, publicat în această după-amiază, pun sub semnul întrebării și deciziile Curții Constituționale privind unele modificări aduse legilor justiției. Fostul deputat PSD, Valer Dorneanu, care acum conduce Curtea Constituțională, ar trebui, de asemenea, să se retragă din CCR. Rolul judecătorilor Curții Constituționale este să respecte Constituția, nu să facă pe plac unor politicieni aflați la putere.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri