Caută
Close this search box.

Viktor Orban vine la Tuşnad, unde va aborda şi cazul extremiştilor Beke şi Szocs, condamnaţi la 5 ani de închisoare

Viktor Orban

Viktor Orban, premierul Ungariei, a confirmat participarea la ediţia din acest an a Universităţii de Vară, care se va desfăşura la Băile Tuşnad în perioada 24 – 29 iulie, unde se va discuta şi despre cazul István Beke/Zoltán Szőcs, condamnaţi pentru terorism.

Cei doi se află  acum în detenţia la Penitenciarul Codlea.

Totodată, mai mulţi membri ai administraţiei centrale ungare vor fi prezenţi la Băile Tuşnad.

Victor Orban ar urma să vorbească la Băile Tuşnad să despre locul Europei Centrale şi de Est în Europa viitorului, dar şi despre comunitatea maghiară din Transilvania.

Kelemen Hunor, preşedintele UDMR, a fost invitat la o discuţie cu premierul Ungariei, însă, afirmă el, nu va fi prezent, fiind plecat din ţară în perioada respectivă.

Printre temele aflate pe agenda dezbaterilor se află condamnarea la închisoare a extremiştilor Beke Istvan Attila şi Zoltan Szocs, pentru că au încercat să detoneze un dispozitiv exploziv artizanal în timpul ceremoniei din 2015 de Ziua Naţională a României organizată la Târgu Secuiesc.

Krisztina Sándor, preşedintele executiv al Consiliului Naţional Maghiar din Transilvania (CNMT), care este şi director de programe al Universătăţii de Vară de la Băile Tuşnad (Bálványos), a declarat, conform News.ro, că la cea de-a 29-a ediţie a evenimentului vor fi dezbătute o serie de probleme ale comunităţii maghiare, dar şi care privesc această regiune a Europei.

Universitatea de Vară se va desfăşura în perioada 24 – 29 iulie, iar premierul Ungariei, Viktor Orban, şi-a confirmat participarea. Acesta va vorbi, sâmbătă, despre ”viitorul Europei, locul Europei Centrale şi de Est în Europa viitorului, perspectivele Bazinului Carpatic, comunitatea maghiară din Transilvania şi Ţinutul Secuiesc”, dar va aborda şi subiecte ce ţin de politicile economice regionale.

La dezbaterea cu premierul Ungariei vor mai participa europarlamentarul Tokes Laszlo – preşedintele CNMT, Nemeth Zsolt – preşedintele Comisiei de politică externă a Parlamentului Ungariei, Semjen Zsolt – vicepremierul Ungariei, dar şi miniştri de la Budapesta şi lideri politici.

Membrii adminsitraţiei centrale româneşti nu au confirmat invitaţia

Mai mulţi membri ai administraţiei centrale ungare vor fi prezenţi la Băile Tuşnad, în timp ce membrii adminsitraţiei centrale româneşti nu au confirmat invitaţia de a participa. Au mai confirmat prezenţa politicieni, experţi şi jurnalişti din Polonia, Cehia, Slovacia şi Bavaria”, a declarat Krisztina Sándor.

Directoarea de programe a precizat că vor fi abordate şi subiecte ”mai sensibile”, cum ar fi cazul lui István Beke şi Zoltán Szőcs, membri ai grupării Mişcarea de Tineret ”64 de Comitate” (HVIM) Transilvania, care au încercat să detoneze un dispozitiv exploziv artizanal în timpul ceremoniei din 2015 de Ziua Naţională a României organizată la Târgu Secuiesc.

Recent, cei doi au fost condamnaţi definitiv la câte cinci închisoare pentru aceste fapte.

”Se va mai discuta despre renaţionalizarea terenurilor forestiere retrocedate familiei Bánffy, precum şi neretrocedarea Bibliotecii Batthyaneum, subiecte ce preocupă intens opinia publică maghiară”, a adăugat sursa citată.

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat că a fost invitat să participe la o discuţie cu premierul Ungariei, în cadrul evenimentului, însă nu va putea fi prezent pentru că în perioada respectivă va fi plecat din ţară în concediu.

Universitatea de Vară, organizată de Fundaţia Pro Minoritate din Ungaria, Consiliul Tineretului Maghiar din România şi CNMT, va avea şi program de divertisment, urmând ca pe scena mare a evenimentului să evolueze artişti şi formaţii de muzică, între care Rúzsa Magdi, Honeybeast, Tankcsapda, Vad Fruttik, Deák Bill Blues Band şi Hobó, precum şi Ocho Macho sau Bagossy Brothers Company.

Condamnare pentru acte de terorism

La începutul lunii iulie, magistraţii ICCJ au decis condamnarea defintiivă la câte cinci ani de închisoare pe Szocs Zoltan şi Beke Istvan Attila, membri ai grupării „Mişcarea de Tineret 64 de Comitate” (HVIM), în dosarul în care sunt acuzaţi că voiau să detoneze un dispozitiv exploziv.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a schimbat încadrarea juridică în cazul acestora din atentat contra unei colectivităţi în forma tentativei în infracţiunea de acte de terorism şi i-a condamnat pe cei doi la câte cinci ani de închisoare.

Decizia instanţei supreme este definitivă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri