Caută
Close this search box.

Ziua adevărului pentru Angela Merkel: trebuie să facă față aliaților bavarezi

Viitorul politic al cancelarului german Angela Merkel se află în mâinile Uniunii Social-Creștine (CSU) duminică, când conducerea partidului bavarez se întâlnește pentru a decide dacă va accepta acordurile de migrație pe care le-a adus din Bruxelles, informează Reuters.

La nouă luni după alegeri, la care a pierdut voturile dreaptei, Angela Merkel slăbită a fost forțată să se adreseze vecinilor din Uniunea Europeană pentru a o ajuta la rezolvarea unui conflict cu aliații săi după ce s-au răzvrătit împotriva politicii sale de imigrare. Liderul partidului, ministrul de interne, Horst Seehofer, a amenințat că va întoarce migranții de la granița bavareză, o mișcare care aproape sigur va precipita un colaps guvernamental.

La summit-ul de la Bruxelles din această săptămână, liderii au încheiat o înțelegere pentru a împărți refugiații în mod voluntar și pentru a crea „centre controlate” în cadrul Uniunii Europene pentru a procesa cererile de azil. Separat, Merkel a anunțat încheierea de acorduri cu 16 țări UE pentru returnarea anumitor refugiați și a propus înființarea unor centre de primire unde alții ar urma să urmeze o procedură accelerată de azil, printr-o întărire a politicii de azil deschisă pe care a introdus-o în 2015.

Premierul Bavariei, Markus Soeder, având în vedere alegerile regionale din octombrie, în care se confruntă cu o provocare dificilă din partea Alternativei pentru Germania („AfD”) împotriva imigrației, și-a luat răspunderea pentru a o impinge Merkel să ajungă la o înțelegere. „Ea merge absolut în direcția cea bună”, a spus el, dar a adăugat că va menține presiunea pentru a obține mai multă claritate asupra detaliilor.

În timp ce majoritatea analiștilor așteaptă ca Merkel să supraviețuiască conflictului cu CSU, este puțin probabil să fie ultima ocazie prin care partidul soră vrea să se distanțeze de un cancelar pe care îl consideră prea centrist pentru propriii suporteri.

Subliniind incertitudinea cu privire la ceea ce s-a convenit, Ungaria, al cărui prim-ministru Viktor Orban s-a poziționat ca inamic al lui Merkel în dezbaterea privind imigrația, polarizând continentul, a negat că a semnat un acord. Deși în documentul transmis de Merkel partenerilor săi de coaliție, Ungaria a fost una din cele 14 țări care au convenit „la nivel politic” să ia înapoi pe unii migranți care au trecut prin alte țări ale UE în drum spre Germania, guvernul a spus că nu a semnat nici o astfel de hârtie.

AfD, care deține congresul de partid din Bavaria, unde speră să obțină voturi de la CSU în octombrie, a căutat să valorifice confuzia. „Va cădea, oricât de mult dă din mâini”, descriind acordurile de la Bruxelles drept „prea mult aer cald”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri