Caută
Close this search box.

Europa sub asediul caniculei: 3 decese în Spania și temperaturi record

Valul de căldură, care a ucis deja trei persoane în Spania, continuă să amenințe Europa de Vest, de la nord la sud, turiștii și locuitorii continuă să-i facă față cu greu și își fac griji cu privire la efectele accidentelor vasculare cerebrale cauzate de căldură, relatează AFP.

Spania: trei morți

Trei bărbați au murit de accidente vasculare cerebrale cauzate de căldură în această săptămână în Spania. La Barcelona, ​​un om, aparent fără adăpost, a fost găsit prăbușit pe stradă și dus la spital, unde a murit de „accident vascular cerebral cauzat de căldură“, a anunțat vineri agenția de protecție civilă din Catalonia într-o declarație. Alți doi bărbați – un lucrător patruzeci  de ani și care lucra pe o autostradă, și un bărbat de 78 de ani, găsit în grădina lui, au murit în această săptămână în țara unde temperaturile maxime au atins vineri la 44 ° C în Badajoz, Extremadura (Sud vest). De asemenea, a fost o căldură coplesitoare în Madrid (40 °) și Sevilla, în Andaluzia (sud) 42 ° C, potrivit agenției meteorologice.

Temperaturi record în Portugalia

Recordul aparține totuși Portugaliei cu 45,2 ° C la Alvega, la aproximativ 150 km de Lisabona – un record istoric. În altă parte a țării, de cele mai multe ori temperaturile au depășit cele 40 de grade, potrivit serviciilor meteorologice.

În Portugalia, sâmbăta ar trebui să fie cea mai critică zi, iar unsprezece districte de la nord la sud sunt în alertă roșie până duminică.

Suedia – topirea unui ghețar

La celălalt capăt al Europei, Suedia, care a înregistrat cea mai fierbinte lună de iulie în 250 de ani, continuă la începutul lunii august să experimenteze temperaturi neobișnuit de ridicate pentru această țară nordică, în jurul valorii de 30 ° C.

Această căldură a cauzat o schimbare geografică importantă: țara și-a pierdut punctul culminant. Era într-adevăr un ghețar, vârful sudic al lui Kebnekaise, în Arctica. Dar aceasta a pierdut în iulie 14 cm pe zi și acum este depășită de vârful nordic al Kebnekaise, care este făcut din stâncă și devine astfel cel mai înalt punct al Suediei cu 2096,8 m.

Suedia, care a suferit incendii majore în iulie, inclusiv dincolo de Cercul Arctic, rămâne în alertă. Într-adevăr, în țară nu a mai plouat din luna mai, iar natura este foarte uscată. Furtunile se așteaptă totuși sâmbătă.

Italia – apa distribuită gratuit

Italia, după 40 de grade la începutul săptămânii, în Sardinia și în nordul țării, s-a reîntors la cea mai obișnuită valoare de 35 ° C pentru această țară mediteraneeană. La Roma, unde toți pot bea deja la fântâni publice, protecția civilă încă mai distribuie turiștilor sticle de apă.

În agricultură, vacile suferă de căldură. Uniunea agricolă națională, Coldiretti, a declarat că producția de lapte a scăzut cu 15%. În același timp, consumul de înghețată a crescut cu 30% în cursul săptămânii, potrivit sindicatului.

Franța și ea în alertă

În Franța, 67 din cele 95 de departamente sunt în stare de alertă cu -record egalat 2017- cu temperaturi de peste 30 °C, aproape peste tot, cu excepția nord-vestului, și până la 38 de grade în sud.

Vineri a fost „una dintre cele mai fierbinți zile”, potrivit predictorului Stéven Testelin. Căldura ar trebui să scadă ușor duminică, înainte de „al doilea vârf” luni și marți, dar „suntem departe de valul de căldură din 2003”, a adăugat Stéven Testelin. Vara anului 2003 rămâne cea mai caldă din 1950.

Austria – fără trăsuri în Salzburg

În cele din urmă, în Austria, dacă nota din 2013 de 40,5 ° nu a fost încă atinsă, ea este încă suficient de fierbinte pentru ca faimoasele trăsuri din Salzburg să fie interzise circulației: o lege interzice, de fapt, cai atunci când este peste 35 ° C.

Belgia – creștere a accidentelor

Securitatea rutieră din Belgia, VIAS, a raportat o creștere a numărului de accidente rutiere datorate valului de căldură. „Numărul mediu zilnic de accidente este de 15% în timpul unui val de căldură, iar accidentele sunt mai grave”, a declarat purtătorul de cuvânt al VIAS, Stef Willems, citat de mass-media belgiană.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri