Caută
Close this search box.

Fost Ministru al Culturii Corina Șuteu lansează proiecte!

Se lansează Fundația9, o inițiativă nonprofit care își propune să susțină liderii și proiectele noii generații de creatori și educatori, oferindu-le programe și platforme de afirmare.

Partener Fondator al Fundației9 este BRD Groupe Société Générale care pune la dispoziția Fundației  resurse, dar și know-how dezvoltat în ultimii ani, de tip incubator de proiecte culturale sau de educație, respectiv platforme de idei. Aceste inițiative vor fi gestionate sub îndrumarea Consiliului Director independent al Fundației. Platformele respective sunt: Scena9, platforma de jurnalism cultural fondată în 2015 și Rezidența BRD Scena9, centru cultural destinat tinerei generații de creatori de cultură contemporană, ce găzduiește, finanțează și produce un program cultural interdisciplinar. Consiliul Director al Fundației9 este format din Corina Șuteu (expert politici culturale, fost Ministru al Culturii în perioada mai 2016-ianuarie 2017), Corina Puiu (cofondator Teach for Romania), Dan Petre (Conf. Univ Dr. Facultatea de Comunicare și Relații Publice), Flavia Popa (Secretar General BRD – Groupe Société Générale) și Jean–Pierre Georges Vigroux (consultant financiar). Directorul Executiv al Fundației9 este Anca Drăgoi, coordonator de proiecte al Institutului Cultural Român din New York în perioada 2011-2013 și ofițer de programe al Asociației pentru Promovarea Filmului Românesc.

În calitate de Partener Fondator anunțăm cu bucurie apariția Fundației9, un concept modern, deschis atât pentru proiecte cât și pentru donatori și parteneri, un proiect destinat tinerilor lideri și proiectelor culturale și de educație” a declarat Flavia Popa, Secretar General al BRD Groupe Société Générale .

Primul proiect nou lansat de Fundația9 este ”Fondul de Cinema „Lucian Pintilie”, creat în memoria marelui regizor român dispărut în acest an. Fundația9 își propune să onoreze memoria marelui cineast român și să sprijine filmele de autor, semnate de regizori români aflați la debut.Primii beneficiari selectați în cadrul programului de către boardul Fundaţiei sunt : Cristi Iftime, Anghel Damian și Bogdan Mureșanu, artiști care s-au bucurat de recunoaștere încă de la primele scurtmetraje la care au lucrat.

Fondul de Cinema „Lucian Pintilie” va fi prezentat oficial de către Corina Șuteu în cadrul Festivalului Internațional de Film Independent „Anonimul”( perioada de desfăşurare între 6 și 12 august, la Sfântu Gheorghe). În cadrul festivalului vor avea loc „Întâlnirile Fundației9”, cu teme de interes pentru tinerii cineaști români.

„Fondul Lucian Pintilie” este un program destinat în primul rând tinerilor autori de film, dar și memoriei marelui regizor. Gândit pentru a susține, în primul rând , pe creatorul de cinema de artă și conceput în așa fel încât să îi dea acestuia mijloacele de a își dezvolta și formaliza viziunea, fondul va deveni, în timp, o adevărată resursă pentru debuturi, dar și pentru relansarea și perpetuarea unei culturi estetice și cinematografice substanțiale. Prin întreg demersul său artistic și uman, Lucian Pintilie rămâne o figură emblematică a rezistenței pline de sens pe care artistul o exercită în societate prin talent și luciditate. Fundația9 aduce, prin înființarea acestui program, un modest omagiu acestui artist excepțional, confirmând în același timp interesul său pentru noua generație de autori ai celei mai vizibile și internaționalizate industrii artistice din România: cinematografia”, susține Corina Șuteu, membru al Consiliului director al Fundației9.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri