Caută
Close this search box.

Mircea Dinescu, bucătăria balcanică şi Divan Film Festival

”Redescoperirea Balcanilor prin film, prin vin şi prin mireasma bucatelor tradiţionale ne va ajuta să ne redescoperim pe noi înşine.”  ar putea fi motto-ul  evenimentului Divan Film festival după cum îl defineşte cu umor, autorul lui, nimeni altul decât poetul Mircea Dinescu.

Ajuns anul acesta la cea de-a 9-a ediție, Divan Film Festival anunță o selecție plină de surprize și premiere  de-a lungul celor nouă zile de festival, în perioada 24 august – 1 septembrie, în Craiova şi Port Cultural Cetate. Printre acestea se numără proiecția în avanpremieră națională a celui mai nou film regizat de Florin Șerban, „Dragoste 1: Caine” și proiecția speciala a filmului „Moromeții”.

Dedicat cinematografiei şi bucătăriei balcanice, Divan Film Festival (DFF) se desfășoară anul acesta sub tema „Balcanii visează”/ „Balkan Dreams”. Timp de noua zile, spectatorii aflați în Craiova şi Port Cultural Cetate se pot delecta cu filme, teatru, concerte si demonstrații culinare.

După premiera mondiala de la Festivalul de Film de la Sarajevo, „Dragoste 1: Caine”, prima parte a Trilogiei Dragostei semnată de regizorul Florin Șerban („Eu când vreau sa fluier, fluier”, „Box”), va fi proiectat în premieră națională la Divan Film Festival, în Port Cultural Cetate. Avându-i în rolurile principale pe Cosmina Stratan şi Valeriu Andriuţă, „Dragoste 1: Caine” ne spune povestea unui pădurar singuratic, a cărui existenţă este dată peste cap de o femeie pe care o găsește în pădure.

Un alt moment special din programul festivalului îl reprezintă proiecția filmului „Moromeții”, considerat de critici drept unul dintre cele mai bune filme romanești. In 2017, la 30 de ani de la lansarea celebrei ecranizări după romanul lui Marin Preda, Stere Gulea a început filmările la „Moromeții 2”, în satul Talpa din județul Teleorman. Lansarea filmului va avea loc în luna noiembrie a acestui an, iar spectatorii Divan Film Festival vor avea ocazia să vadă un fragment consistent din acesta după proiecția „Moromeții”,în Gradina de Vara din Parcul Romanescu, Craiova, în prezenta unor membri ai echipei de filmare.

Veşti interesante pentru cei mici.”Străjerii” (regia Liviu Marghidan), primul film românesc cu şi pentru copii făcut după Revoluție, se va regăsi în programul festivalului. O realizare inedită, care le amintește copiilor că joaca nu se limitează la tablete si telefoane,  iar natura poate fi cel mai interesant partener! Aflați în vacanta, în tabăra „Străjerii”, copiii trec printr-o mulțime de peripeții: învață să se orienteze cu busola, escaladează munți, spun poveşti palpitante…

Nici scurtmetrajele autohtone nu lipsesc din selecția festivalului. De la drame sociale foarte puternice, care vorbesc despre familie („Linişte”, regia Alex Iureş), sau despre relaţiile umane („Iedera”, regia Sarra Tsorakidis), filme cu priza la public cu accente de comedie romantică („Misterul unui caz simplu”, regia Vera Suratel) sau pline de elemente suprarealiste („Atacul peştilor burete”, regia Vlad Dâmboviceanu), până la animaţii precum („Cel mai bun client”, regia Serghei Chiviriga), toate sunt mostre ale unui cinema aflat in plina expansiune.

Divan Film Festival este un proiect cultural co-organizat de Fundația pentru Poezie „Mircea Dinescu” si Casa de Cultura „Traian Demetrescu”, Craiova, susținut de Centrul National al Cinematografiei si Consiliul Județean Dolj, in parteneriat cu Institutul Cultural Roman si Uniunea Cineaștilor din Romania.

Sponsori ai festivalului: UniCredit Bank, Dr. Oetker, Selgros Cash&Carry, Mosia Galicea Mare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri