Caută
Close this search box.

Ordin de minstru! Fermierii, obligați să-și ardă culturile

Ministerul Agriculturii a transmis în țară un Ordin de Ministru conform căruia proprietarii și exploatatorii de terenuri agricole din zonele afectate de pesta porcină sunt obligați să își ardă culturile.

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Petre Daea, a emis,  vineri – 3 august, Ordinul nr. 1.295/2018, privind măsuri de acţiune pentru combaterea pestei porcine africane, actul normativ instituind noi obligaţii şi restricţii, nu doar pentru proprietarii din sectorul zootehnic, ci şi pentru proprietarii şi utilizatorii de terenuri agricole.

În baza aceluiaşi  Ordin al ministrului Agriculturii, toate suprafeţele agricole din zonele cu pestă porcină africană, în focarele care au fost declarate ca urmare a depistării bolii la mistreţi, vor fi verificate înainte de recoltare, iar zonele afectate de mistreţi vor fi izolate prin benzi arate şi se va realiza neutralizarea plantelor, la faţa locului, de către proprietarul / utilizatorul terenului agricol.„Nerespectarea prevederilor Ordinului de către proprietarii / utilizatorii de terenuri agricole atrage răspunderea acestora şi se sancţioneaza potrivit prevederilor legale în vigoare”, mai scrie în Ordinul emis de Petre Daea.

Numărul focarelor de pesta porcină africană a ajuns la 578 în 98 de localităţi din opt judeţe, a declarat, luni, pentru AGERPRES, preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), Geronimo Brănescu.

„Avem 578 de focare de pesta porcină africană confirmate în aceleaşi opt judeţe şi probabil vor mai creşte. Însă dinamica epidemiologică a bolii din ultimele zile tinde să se tempereze, deşi boala este foarte versatilă. Nu avem încă concluzii bine definite”, a spus Brănescu.

Fostul premier Dacian Cioloş spune că Guvernul a scăpat complet de sub control – pentru că epidemiile nu răspund la controlul politic – răspândirea pestei porcine africane, iar consecinţele sunt extrem de grave pentru România, pentru fermierii români, pentru industria zootehnică şi cea alimentară locale. El afirmă că un întreg sector zootehnic şi alimentar în care s-au investit sume importante atât din bugetul naţional, cât şi din cel european pentru a deveni competitiv poate fi compromis pe termen lung din incompetenţă. „Aşa se întâmplă când laşi gestionarea unei crize pe mâna unor politruci cocoţaţi în funcţii pe cu totul alte criterii decât cele profesionale”, spune Cioloş, fost comisar european pentru agricultură.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri