Caută
Close this search box.

Jandarmeria: Participanţii la protest să se delimiteze de incitări la violenţă; nu ne confruntă cu cetăţenii, nu sutem pretorieni

Marius Militaru, şeful Serviciului de comunicare al Jandarmeriei, le transmite participanţii la protestul din 10 august să se delimiteze de incitările la violenţă care au apărut în ultimele zile în spaţiul public.

„Recomandăm tuturor să se delimiteze cu fermitate de acest tip de afirmaţii care nu fac decât să crească riscul radicalizării la adresa forţelor de ordine, cu scopul de a obţine o reacţie„, a spus Militaru, într-o conferinţă de presă, la sediul Jandarmeriei Române.

La rândul său, Georgian Enache, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Capitalei, a cerut participanţilor să nu împiedice forţele de ordine să îşi exercite activitatea, în situaţia în care aceştia vor interveni în cazul unor violenţe.

Jandarmeria nu va face estimare a numărului de participanţi, nu avem obligaţia legală. Sunt afirmaţii, îndemnuri la violenţă, ură şi intoleranţă, ameninţări cu moartea la adresa jandarmilor. Autorităţile nu tolerează astfel de atitudini, nu acceptăm insubordonarea civică şi violenţa. Toţi cei care vor lansa mesaje de instigare vor răspunde. Jandarmeria Română nu se confruntă cu cetăţenii, noi asigurăm ordinea, siguranţa manifestanţilor şi a celorlalţi. Recomandăm tuturor să se delimiteze de astfel de atutudini. Jandarmeria este o instituţia apolitică, nu suntem trupe pretoriene„, a anunţat, colonel Marius Militaru.

Totodată, reprezentanţii Jandarmeriei le cer manifestanţilor să protesteze paşnic.

„Scopul misiunilor este de a asigura un climat de ordine publică. Dispozitivul nostru va fi dimensionat gradual în funcţie de numărul de persoane din spaţiul public. Dacă va fi nevoie de suplimentare, o vom face. Recomandările noastre către oameni sunt să adopte un comportament civilizat, să respecte indicaţiile jandarmilor, să evite conflictele şi să anunţe comportamentele antisociale. La ultimele evenimente au fost incidente cu forţele de ordine. Am avut jandarmi muşcaţi, zgâriaţi, loviţi. Nu ne facem singuri dreptate. Jandarmii au obligaţia de a sancţiona comportametele antisociale. Solicităm să nu vină cu bagaje voluminoase, iar cei cu copii să stea la depărtare de cei cu comportament antisocial. Există mereu un grup restrâns care provoacă. Să se delimiteze de grupurile acestea. Cu toţii vrem să ajungem sănătoşi acasă”, a declarat Georgian Enache, purtător de cuvânt al Jandarmeriei Capitalei.

Diversiunea dejucată de DIICOT

Ovidiu Grosu, cel care s-a autointitulat „adevăratul organizator al protestului diasporei din 10 august” şi i-a îndemnat pe protestatari să recurgă la acte de violenţă împotriva forţelor de ordine, a fost pus sub acuzare miercuri de procurorii DIICOT pentru săvârşirea infracţiunii de instigare publică.

Grosu a fost pus sub control judiciar pe o perioadă de 60 de zile, el având mai multe obligaţii: să nu folosească sisteme informatice ce au conexiunea de date activă (să nu utilizeze Internetul); să nu depăşească limita teritorială a judeţului de reşedinţă decât cu încuviinţarea prealabilă a DIICOT; să nu acorde interviuri; să nu participe la adunări publice; să nu deţină, să nu folosească şi să nu poarte arme.

Procurorii DIICOT au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de Ovidiu Grosu pentru săvârşirea infracţiunii de instigare publică, prev.de art. 332 alin.1 din Legea nr. 535/2004, cu referire la art. 32 alin.1 lit.a) şi c) din Legea nr. 535/2004.

Cauza este instrumentată împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate – Serviciul de Investigare a Infracţiunilor de Terorism.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri