Caută
Close this search box.

Problema avortului în Argentina: Senatul respinge proiectul de lege după dezbateri aprinse

Senatul Argentinei a respins un proiect de lege care ar fi legalizat avortul în primele 14 săptămâni de sarcină, informează BBC.

După o dezbatere maraton, 38 de senatori au votat împotriva proiectului de lege și 31 pentru. Înfrângerea acestuia înseamnă că parlamentarii trebuie să aștepte până anul viitor pentru a retrimite legislația.

În prezent, avortul este permis în Argentina numai în cazuri de viol sau în cazul în care sănătatea mamei este în pericol.

Demonstranții din ambele părți ale dezbaterilor s-au reunit în afara parlamentului unde a avut loc votul. Activiștii anti-avort au jubilat. „Ceea ce a arătat acest vot este că Argentina este încă o țară care reprezintă valori de familie”, a declarat agenția de știri Reuters. Dar militanții pentru avort, mulți dintre ei îmbrăcați în verde pentru a-și arăta susținerea cauzei, au fost văzuți plângându-se și încurajându-se reciproc. Unii au devenit agresivi aprinzând focuri și aruncând proiectile spre  poliție.

În Argentina, susținătorii pro-avort de ani de zile a încercat să obțină adepți pentru cauza lor într- țară unde populația este covârșitor romano-catolică. Eforturile lor au câștigat un nou impuls atunci când președintele Mauricio Macri, care se opune avortului, a chemat Congresul să ia în considerare un vot asupra problemei care a trecut cu greu în camera inferioară a parlamentului argentianian.

Pentru avocații proiectului, legalizarea avortului este o chestiune de sănătate publică, deoarece se consideră că 43 de femei au murit anul trecut după ce au făcut avorturi ilegale. „Femeile fac avort indifferent de criminalizarea acestuia sau nu”,  a declarat avocatul și campionul Sabrina Cartabia Groba. Dar un susținător împotriva avortului, Camila Duro, a susținut că astfel de decese ar putea fi evitate fără a legaliza practica. „Mesajul pe care am vrut să-l prezentăm este că avortul este egal cu eșecul social. Pentru ca o femeie să recurgă la el, multe alte lucruri trebuie să fi fost eșuate mai întâi”.

În rândul statelor din America Latină, numai Uruguay și Cuba au decriminalizat complet avortul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri