Caută
Close this search box.

Tudor Chirilă, o melodie pentru diaspora şi un omagiu celebrului Jean Moscopol

Înaintea mitingului diasporei de mâine, trupa Vama a lansat piesa „În ţara în care m-am născut”. Este o piesă care se inspiră din melodia cu acelaşi nume a celebrului Jean Moscopol (1903-1980), care se cânta în urmă cu 70 de ani.

Tudor Chirilă spune că versurile exprimă limpede suferinţa celor care devin imigranţi, nefiind un protest, ci un cadou pentru cauza exilului nedorit.

Jean Moscopol a murit în exil. A părăsit România în 1945 fugind din calea comuniștilor. Un destin în două propoziții. În 2018 cinci milioane de români se află în străinătate din diverse motive… Cântecul ăsta nu e un protest. E o limonadă amară cu o linguriță de speranță, scrie Tudor Chirilă pe pagina sa de Facebook.

Moscopol a părăsit România, în care se instuara comunismul, pentru că risca să fie arestat din cauza atitudinii sale potrivnice regimului instalat de Moscova. Iniţial, a ajuns la Paris, ajutat de celebra actrița Elvira Popescu. Din Franța a plecat la scurt timp în Germania, unde a fost colaborator al postului de radio Europa Liberă. În țară, cenzura a vrut să-l taie din amintire și de aceea au rămas foarte puține documente despre el.

https://www.youtube.com/watch?v=4ZjNRyMaQlU

În cele din urmă, artistul s-a stabilit la New York, unde a trăit până la sfârșitul vieții. N-a uitat nici o clipă plaiurile natale.

Anticomunistul Moscopol

https://www.youtube.com/watch?v=Lg0JshvRxfE

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri