Caută
Close this search box.

Sonda Parker: speranța NASA și a comunității științifice de a „atinge” și a „descoperi” Soarele

Sonda Parker, prima realizare umană care încearcă să treacă prin atmosfera Soarelui, trebuie să decoleze în dimineața zilei de sâmbătă, fiind înzestrată cu un scut de înaltă tehnologie și de speranțele avute în ea de către NASA și de comunitatea științifică, relatează AFP.

De mărimea unei mașini și un cost de 1,5 miliarde de dolari, sonda Parker Solar trebuie să decoleze în partea de sus a rachetei Delta IV-Heavy de la Cape Canaveral Florida sâmbătă dimineața. Fereastra de lansare, care durează 65 de minute, ar trebui să se deschidă la 03:33 ora locală (07:33 GMT). Potrivit Agenției Spațiale a SUA, condițiile meteorologice sunt în acest stadiu favorabile la 70% pentru o lansare.

Misiunea sondei Parker este simplă: să devină primul obiect construit de om pentru a face față condițiilor dificile coroanei Soarelui – de 300 de ori mai calde decât suprafața acestuia – parte a atmosferei soarelui care trece prin aproximativ 6,2 milioane de kilometri de suprafața stelei. Trebuie să o traverseze de 24 de ori în timpul celor șapte ani ai misiunii.

Dincolo de realizarea tehnologică, interesul științific este de o importanță capitală. Trebuie să înțelegem de ce coroana este de aproximativ 300 de ori mai caldă decât suprafața Soarelui și de ce particulele sale energetice produc furtuni electromagnetice care pot întrerupe funcționarea rețelei de energie a Pământului.

Prezicerea vânturilor solare

„Sonda Parker ne va ajuta să facem o treabă mult mai bună în a prezice când o perturbare a vânturilor solare va lovi Pământul”, spune Justin Kasper, cercetător și profesor de proiect la Universitatea din Michigan. „Ne vom afla într-o zonă interesantă, unde vânturile solare, credem noi, se vor accelera”, a comentat Jim Green, directorul departamentului de științe planetare al NASA.

Semn de interes în această misiune, Parker este singurul vas NASA care urmează să fie numit după un om de știință încă în viață, faimosul astrofizician Eugene Parker, acum de 91 de ani. Acesta din urmă a fost primul care a dezvoltat teoria vânturilor solare supersonice în 1958, care va fi studiat acum prin această sondă care îi poartă numele, față de care spune că este „impresionat”.

Ambarcațiunea este protejată de un scut compozit de carbon cu o grosime de zece centimetri, care trebuie să protejeze instrumentele științifice pe care le transportă la o temperatură de aproape 1400 de grade Celsius.

O mai bună cunoaștere

În interiorul sondei, totuși, ar trebui să fie doar 29 de grade. „Soarele este plin de mister”, a spus Nicky Fox, membru al Laboratorului de Fizică Aplicată al Universității Johns Hopkins și om de știință principal. „Suntem gata (…) Știm întrebările la care vrem să răspundem”. De mai bine de 60 de ani, oamenii de știință au visat să construiască o astfel de mașină, dar numai recent tehnologia a făcut posibilă construirea unui astfel de scut, adaugă ea. Instrumentele integrate ar trebui să măsoare particule de energie, fluctuațiile magnetice și de a face fotografii pentru a încerca să se înțeleagă mai bine această coroană, care este „un mediu foarte ciudat, necunoscut pentru noi“, a spus Alex Young, un specialist privind Soarele la Nasa.  „De asemenea, vom auzi undele de plasmă despre care știm că circulă atunci când particulele se mișcă”, adaugă Nicky Fox.

Când se va afla în apropierea Soarelui, Parker va călători destul de repede pentru a călători echivalentul călătoriei New York-Tokyo într-un minut. O viteză de 700.000 km / h pentru ceea ce este cel mai rapid obiect construit vreodată de om.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri